Právě jsem se vrátil z hradu… Petice s 37 959 podpisy předána

12. 10. 2022

Parafrází historického výroku s dovětkem, že situace tak vtipná není, komentoval svolavatel zářijových demonstrací Česká republika na prvním místě Ladislav Vrábel včerejší předání petice za odvolání vlády a za vypsání předčasných parlamentních voleb určené prezidentovi České republiky (podle §1 zákona 85/1990 Sb. o právu petičním) Miloši Zemanovi. Na Pražském hradě předali petiční archy se zatím získanými 37 959 podpisy. Ty se sbírají dále a další demonstrace bude 28. října.

»Protože vláda Petra Fialy neplní své zákonné povinnosti k zajištění bezpečnosti obyvatelstva a zajištění ekonomické stability, požadujeme tímto svým podpisem, abyste na základě čl. 62/a Ústavy České republiky odvolal vládu Petra Fialy, vypsal předčasné parlamentní volby a do doby jmenování nové vlády, která vzejde z demokratických voleb, jmenoval dočasnou vládu odborníků podporujících Plán Česká republika na 1. místě!« Tak vysvětlil důvody volání po konci vlády. Po odchodu z předání petičních archů na krátkém mítinku s novináři nevydržel ataky redaktorky České televize, a když mu poněkolikáté skočila po dvou slovech do řeči, rozzlobeně odešel.

Zpět na Hradčanské náměstí, kde protestní akce kolem poledne začala. Zde zazněla kritika Fialovy vlády třeba za to, že v České republice nastává totalita a je blokována svoboda slova: »Podpisy pod petici se sbírají dál, tohle byla rychlá akce, abychom mohli začít nějaké vyjednávání s prezidentem. Jsme v situaci, kdy máme inflaci na úrovni osmnácti procent. Téměř nejhorší v Evropě. Máme předražené pohonné hmoty, nejdražší elektřinu v Evropě. Přitom jsme hlavním výrobcem elektřiny a vyrábíme více, než potřebujeme. Lidé mají problémy, protože mnohdy neví, za co zaplatí složenky za elektřinu, plyn a za co budou kupovat benzín. Naše ekonomika stojí před kolapsem. Náš rozpočet je nevyrovnaný a vláda přiznává, že neví, jak dostat peníze do rozpočtu. Ceny potravin jsou neúměrně vysoko a hodnota našich peněz prudce klesá. Firmy začínají krachovat. A dokonce i největší firma fungující u nás, česká škodovka zvažuje, že opustí Českou republiku, protože je nekonkurenceschopná. V České republice není žádná demokracie, protože si tu nemůžeme přečíst třeba ruský Sputnik, na rozdíl od okolních zemí. Proč tady nejsou mladí lidé? Protože jsou zmanipulovaní a zfanatizovaní médii. Je tady totalita!«

Prohlášení a požadavky iniciativy Česká republika na 1. místě

Zhruba po dvou hodinách (s přestávkou při předávání petičních archů)se demonstranti, mnozí s českými vlajkami či transparenty, přesunuli před Strakovu akademii, kde znovu žádali demisi vlády.

Vláda Petra Fialy dlouhodobě a systematicky podniká kroky, které vážně ohrožují nejen existenci České republiky jako svrchovaného, demokratického a právního státu obývaného rovnoprávnými a svobodnými občany, ale dokonce i existenci našeho státu a našeho národa jako takovou. Vzhledem ke skutečnosti, že žádná z koaličních stran neměla toto jednání ve svém volebním programu, a uvedla tak voliče v omyl s cílem získat pro sebe moc a z ní plynoucí výhody, čímž se na voličích dopustila a stále dopouští podvodu, a vzhledem ke skutečnosti že takové jednání je bez sebemenších pochyb neslučitelné s dávnými a slavnými tradicemi české státnosti, jakož i s Ústavou a dalšími platnými ustanoveními právního řádu České republiky, nelze vládu Petra Fialy považovat za vládu legitimní. Dále jsme nuceni konstatovat, že každý poslanec, který této vládě umožňuje její existenci, koná v rozporu se slibem poslance, a je proto při výkonu své funkce v dalším ostrém rozporu s Ústavou naší země. Ze všech uvedených důvodů:

* Vyzýváme prezidenta republiky, aby neprodleně začal činit kroky potřebné k sestavení dočasné vlády odborníků.

* Vyzýváme premiéra, Petra Fialu, aby neprodleně předal do rukou prezidenta republiky svoji demisi.

* Vyzýváme Poslaneckou sněmovnu, aby neprodleně odhlasovala své vlastní rozpuštění a otevřela tak cestu k předčasným volbám.

Autor: 
zmk
Zdroj: 
iportal24.cz