Strakoničtí uctili památku 607. výročí upálení M. J. Husa

12. 7. 2022

Každý rok pořádá Jednota K. H. Borovského a město Strakonice společně se „Selskou jízdou“ vzpomínkovou akci k uctění památky upálení M. J. Husa. Tak jako v minulých letech, tak i letos 6. července se pietní akce uskutečnila za přítomnosti členů KSČM, Klubu českého pohraničí, Levicového klubu žen a početné skupiny dalších vlastenecky orientovaných občanů.  

Letošní setkání strakonických občanů bylo významnější v tom, že se poprvé společného setkání občanů u sochy M. J. Husa zúčastnili zástupci nejen Církve Československé husitské a dalších tří církví.

Setkání uvedl a občany přivítal starosta města Strakonice Břetislav Hrdlička za přítomnosti místostarosty města Josefa Zlocha, senátora a ředitele strakonické nemocnice MUDr. Tomáše Fialy, zástupce Jednoty K. H. Borovského a ex senátora Ing. Josefa Kalbáče, předsedy spolku „Selská jízda“ Františka Sáčka, zastupitelky města Ing. Markéty Bučokové, poslankyně PČR Pavly Pivoňky Vaňkové a dalších.

S připomenutím aktuálnosti Husova odkazu k dnešku vystoupila řada osobností a mnohokrát zaznělo „Husovo sedmero“  „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné, jenž je odloučení věčné od milosti Boží…“. JAN HUS.

Mezi vystupujícími byla patrná shoda na základních tézích odkazu M. Jana Husa pro současnou dobu, když otevřeně kritizovali mravní úpadek, zlořády a hromadění majetku. Zde nacházíme jistou analogii se současností. I dnes pravda stále vadí některým mocným, a proto se stále zužuje prostor pro veřejnou prezentaci alternativních názorů ve sdělovacích prostředcích.  

V průběhu setkání skvěle vystoupil se svým programem dětský pěvecký sbor při ZUŠ Strakonice. V průběhu akce, ale i na závěr přítomní zástupci jednotlivých organizací i občané samostatně položili k patě sochy M. J. Husa květiny a zapálili svíčku.

Fotogalerie

Autor: 
Marie Pavlovičová, předsedkyně OV KSČM Strakonice
Zdroj: 
OV KSČM Strakonice