Roman Blaško v Českých Budějovicích

22. 12. 2021

Beseda s redaktorem Haló novin Romanem Blaško na téma Ohniska konfliktů na hranicích s Ruskou federací se uskutečnila ve čtvrtek 16.12.2021, v době od 15 do 17 hodin v Domě techniky v Českých Budějovicích. Setkání organizoval KV KSČM spolu s "Levicovým diskusním klubem" při OV KSČM v Č. Budějovicích.

Seminář společně zahájili členové OV KSČM ss. Miluše Joanidu a Karel Roháček, a to jednak přivítáním a představením hosta Karla Roháčka, jednak informací o připraveném novoročním přání a v průběhu semináře probíhající finanční sbírce pro děti Doněcké a Luhanské lidové republiky (DLR,LLR) Miluší Joanidu. Poté člen Lišovského klubu důchodců Pavel Řehák, přednesl 3 vlastní básně, jež auditorium odměnilo srdečným potleskem.

Lyricko-revoluční obsah básní ocenil ve svém úvodním slovu i Roman Blaško. Vysvětlil dále, jak masivní investice do informačních technologií počátkem 90. let v zemích tzv. ‚východního bloku‘ umožnily západním „elitám“ ovlivňovat zde probíhající politické, ekonomické i sociální procesy a účinně manipulovat lidmi.

Podrobněji se věnoval událostem na Ukrajině, již označil za zásadní ohnisko konfliktů, a jejíž fašizace má blokovat snahy Ruska o spolupráci s evropskými státy. Na Donbasu utvořené DLR a LLR nejsou separatistickými objekty, nýbrž udržují na Ukrajině legitimitu předpřevratového státního režimu. Zcela zásadní je dodržování "Minských dohod", uzavřených na mezinárodní úrovni, jež řeší celistvost Ukrajiny a ukončení občanské války. Tento proces je narušován jak ze strany kyjevské vlády, tak především ze strany USA. Během jeho výkladu mohli posluchači na promítaných snímcích sledovat výjevy z tzv. „vlasteneckých pochodů“ polo/vojenských i civilních osob ulicemi Kyjeva, připomínajících 30. léta minulého století v Německu.

Dalším tématem byl vojenský střet mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Příčinou konfliktu se stalo Ázerbájdžánem kontrolované území Náhorního Karabachu, které v 90. letech 20. století na popud Ševarnadzeho obsadila vojensky Arménie. Nestabilní situace vygradovala za vlády prozápadního arménského vůdce Pašinjana v r. 2020 válečným konfliktem mezi oběma státy, kdy Karabach znovu obsadil Ázerbájdžán (prezident Aliev). Konflikt se podařilo ukončit V.V. Putinovi mírovou smlouvou mezi oběma státy a vstupem mírových sborů RF na sporné území. Toto opatření zabránilo smrti mnoha civilistů, omezilo vměšování Turecka a zhatilo záměr USA rozšířit konflikt na území Ruska.

Po tomto úvodním vystoupení následovala živá diskuse, v níž zazněly názory hosta i jeho posluchačů k destruktivnímu narušování vztahů s Ruskou federací (odstranění sochy maršála Koněva, pomník Vlasovcům, Vrbětice, „pamětní“ kříž v Krkonoších), k růstu napětí v Kosovu a na východě Ukrajiny, k Minským dohodám a Krymu, k osudu Ruska „po Putinovi“ aj.

Osobní setkání a beseda s Romanem Blaško byly pro účastníky velmi podnětné a informačně přínosné. Velmi rádi ho příští rok v Č. Budějovicích opět přivítáme. V dobrovolné sbírce na pomoc dětem v DLR a LLR se vybralo přes 8 tisíc Kč, za což Roman Blaško velmi poděkoval. Zdařilé setkání bylo zakončeno další z úderných básní Pavla Řeháka.

V Č. Budějovicích, dne 16. a 21.12.2021       Karel Roháček, osoba pověřená vedením Levicového diskusního klubu Č.B.

Fotogalerie

Autor: 
Karel Roháček, foto: Ivan Nadberežný
Zdroj: 
Vlastní