Ruský ministr zahraničních věcí zhodnotil situaci v Afghánistánu a organizuje všenárodní dialog, všestranná jednání s dalšími zeměmi tzv. Moskevský formát

19. 8. 2021

Moskva vítá prohlášení tálibů o tom, že jsou připraveni zahájit dialog s dalšími politickými silami v Afghánistánu, a bude podporovat takové procesy ve snaze převést jejich záměry do konkrétních činů, řekl ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

„Také jsme uvítali prohlášení Tálibů o tom, že chtějí zahájit dialog s dalšími politickými silami v Afghánistánu. Již bylo ohlášeno setkání za účasti Abdullaha Abdullaha, předsedy Nejvyšší rady národního usmíření, za účasti Hámida Karzaje, bývalého prezidenta Afghánistánu, a za účasti Gulbuddina Hekmatjára, předsedy Islámské renesanční strany,“ řekl na tiskové konferenci po jednání s ministryní zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce Vlády národní jednoty (GNA) Libye Najlou Mangoushovou.

Dodal, že Moskva vychází ze skutečnosti, že všichni členové této skupiny oznámili své přání setkat se a vyjednávat v zájmu afghánského lidu.

„Budeme takové procesy všemi možnými způsoby podporovat a budeme se snažit převést tyto záměry do konkrétních činů,“ shrnul Lavrov.

„Moskevský formát“ o Afghánistánu má největší perspektivu k vytvoření podmínek pro obnovení mezi afgánského dialogu, Moskva je připravena jej obnovit, řekl ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

„Jsem přesvědčen, že ‚moskevský formát‘ má největší perspektivu, protože situace již získala celoregionální rozměr. Na ni reagují i sousední země, i země, které se nacházejí dále od Afghánistánu,“ řekl ruský ministr.

Připomněl, že „moskevského formátu“ se účastní všech pět středoasijských států, Čína, Pákistán, Indie, Spojené státy, Írán, Rusko a afghánské konfliktující strany.

Talibové zatím nekontrolují celé území Afghánistánu, což činí pozici Ruska ještě konzistentnější – Moskva vystupuje za nutnost urychleného přechodu k národnímu dialogu v zemi za účasti všech sil, řekl Lavrov.

„Za prvé, Talibové zatím nekontrolují celé území Afghánistánu. Přicházejí zprávy o situaci v Panjshirské rokli, kde jsou soustředěny odbojové síly viceprezidenta Afghánistánu, pana Saleha, a Ahmada Masuda. Ale tím se stává naše pozice ještě konzistentnější. A v situaci, kdy byl celý Afghánistán zachvácen občanskou válkou, jsme vystupovali za nutnost urychleného přechodu k celonárodnímu dialogu za účasti všech konfliktujících afghánských sil, všech etnických a konfesionálních skupin v Afghánistánu,“ řekl.

Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/20210819/rusky-ministr-zahranicnich-veci-zhodnotil-situaci-v-afghanistanu-15551384.html