Hana Aulická Jírovcová: Předvolební populismus zvítězil nad zdravým rozumem

8. 8. 2021
Poslanecká sněmovna schválila zrušení ústavní péče pro děti do tří let. Prakticky to znamená zrušení kojeneckých ústavů, které se starají o nejmenší děti. Péči o ně by měly převzít pěstouni.
„Je pro mě naprosto nepaulicka_jirovnova.jpgochopitelné, jak mohli především kolegové z ANO, hlasovat pro tento návrh zákona v době, kdy kraje řeší nedostatek pěstounských rodin a kdy je kapacita kojeneckých ústavů naplněna téměř ze sta procent,“ říká poslankyně za KSČM Hana Aulická Jírovcová. Do těchto zařízení se navíc dostávají i děti s různým postižením, děti týrané a zneužívané, které potřebují odbornou péči, kterou jim pěstouni při nejlepší vůli nemohou zajistit. Kojenecké ústavy navíc zajišťují pomoc rodinám, kde se o takto malé děti z jakýchkoli důvodů nedokáží postarat. „Kvalifikovaný personál učí maminky, jak o miminko správně pečovat, tak, aby se co nejdříve mohly co nejdříve vrátit k rodině, poskytuje odbornou pomoc hendikepovaným dětem, které se prakticky do pěstounských rodin nedají umístit. Naprosto nerozumím postoji svých kolegů, kteří podpořili zrušení fungujícího systému kojeneckých ústavů, který nám v mnohých zemích dokonce závidí“ uzavřela Hana Aulická Jírovcová s tím, že zákon má platit od roku 2025.
 
 
Vybráno z mnoha komentářů na fb

Ivo Pojezný na fb

Před chvílí prošel zákaz ústavní péče pro děti do tří let s účinností od roku 2025. Budou se rušit dětská centra, dříve kojeňáky. Děti, které potřebují pomoc, se dnes staly nástrojem předvolební kampaně Pirátů a pravicových stran, spolu s ANO, které narychlo změnilo názor. Asi budoucí vládní koalice. Kdo na to doplatí? Především děti, které se nemohou bránit.

Jana Bílá na fb

Hlasovali z neznalosti věci, bohužel dnes se dobrat objektivity je složité,,,,máme mnoho lidí s titulem,ale skutečných odborníků je prach málo,,,,pokud lid nedostane rozum a nebude volit poslance kteří vše osvědčili v komunální politice nevím,nevím,,,,staneme se nakonec banánovou republikou

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
fb