Do voleb půjde na 22 subjektů. Pozor, kandidátní listiny nahlásit do úterý 3. srpna

30. 7. 2021

V říjnových sněmovních volbách by mohly podobně jako před čtyřmi lety kandidovat tři desítky volebních uskupení, jejichž volební účty už eviduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Celkem má možnost kandidovat 242 aktivních politických stran a hnutí, které jsou registrovány ministerstvem vnitra. Drtivá většina z nich ale tuto možnost pravděpodobně nevyužije, některé své zástupce přihlásí pod společnou značkou.

Před čtyřmi lety se do boje o poslanecká křesla přihlásilo zatím rekordních 31 uskupení, všechny byly k volbám připuštěny. Letos dohledový úřad zatím eviduje 29 volebních uskupení v přehledu oznámení o financování volební kampaně a zřízení volebního účtu. Patří mezi ně všech devět současných sněmovních frakcí, z nichž Piráti a STAN kandidují jako dvoučlenná koalice a ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jako trojkoalice, zatímco ANO, SPD, KSČM a ČSSD kandidují samostatně.

Na společnou kandidátní listinu vsadila Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky, kromě jejich společného účtu v seznamu figuruje také účet Svobodných. V soupisu naopak chybí volební účet Volného bloku na rozdíl od Rozumných Petra Hanniga, kteří dříve se zástupci bloku společně kandidovali.

Mezi nováčky patří kromě hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty nebo hnutí Otevřeme Česko - chcípl PES, které bojuje mimo jiné proti koronavirovým opatřením, také levicové hnutí Budoucnost, které založili bývalí členové Zelených a ČSSD. V soupisu figurují rovněž hnutí Švýcarská demokracie a Senioři 21, jejichž program se odráží už v jejich názvu, nebo Občanské hnutí, které bylo zaregistrováno teprve koncem loňského roku a využilo název dřívějšího uskupení z 90. let podobně jako Občanská demokratická aliance, která se přeměnila na Alianci pro budoucnost.

Volební účet nahlásili také volební matadoři ze Zelených, Demokratické strany zelených, Moravanů nebo strany Volte Pravý blok, ale také strana Levice, která byla sice založená v roce 1993, ale v minulých volbách příliš k vidění nebyla. Do voleb chce zasáhnout také severomoravské politické hnutí Jednotní či Moravské zemské hnutí. Pro menší a regionální strany představují sněmovní volby obvykle hlavně příležitost zviditelnit se během předvolební kampaně v rámci zákonem vymezeného prostoru vysílání České televize a Českého rozhlasu. Využít toho chce antisystémová strana Nevolte Urza.cz anarchokapitalistického aktivisty Martina Urzy, která získala ministerskou registraci teprve před týdnem. Chce kandidovat, ale o hlasy voličů nestojí.

Kandidátní listiny je třeba předložit krajským úřadům nejpozději v úterý 3. srpna do 16.00. O tom, které strany, hnutí a jejich koalice budou k volbám připuštěny, rozhodnou krajské úřady 20. srpna. Volby se uskuteční 8. a 9. října.

Aktualizováno 3.8.2021: Do voleb půjde na 22 subjektů. 

Autor: 
ng
Zdroj: 
ihalo.cz