Bude viset i letos?

9. 3. 2021

Rychle se blíží 10. březen, a to je Den tibetské vlajky. Na řadě našich měst a obcí na radnicích a obecních úřadech jejich vedení, (ne)znalé úspěchů Tibetu, které dosáhl při přechodu z feudalismu do vyššího společenského řádu, vyvěšuje na svá sídla tibetskou vlaku. Mohl bych se domnívat, že tím oceňují asi to, že už neposlušným Tibeťanům jejich vládci neutínají ruce nebo zaživa nevypalují oči. Pro bývalé otroky a nevolníky se od poloviny minulého století  postavily školy a zavedla  školní docházka. Dřívější 95% negramotnost je minulostí. Zdravotnické služby prodloužily průměrnou délku života Tibeťanů z 35,5 na současných 67 let.

Dosaženého pokroku v životě Tibetu využívá Spolek LUNGTA. Vyrábí, propaguje a hlavně prodává tibetské vlajky. Na své webové stránce www.lungta.cz uvádí přehled míst, které se letos přidaly do "akce", ale taky těch, kteří se z ní odhlásily. Z našeho okresu tam od loňska nepřibyl nikdo nový. Na mapce zapojených míst tam z našeho okresu jsem našel tak jako vloni Písek, Protivín, Albrechtice n/Vlt., Zvíkovské Podhradí, ale i Slabčice. Je to tím, že ostatní nemají peníze na zakoupení vlajky nebo místní konšelé neznají historii a úspěchy Tibetu? Určitě nepomáhají rozvoji Spolku Lungta  v jejich marketingovém snažení. Vždyť je to pouhých 350 Kč + poštovné (letos zvýšené z 90 na 110 Kč), aby mohli ukázat, jak si úspěchy  Tibetu cení. 

Pravda bude asi jiná, tedy vážně. Tibet tvoří 1/8 rozlohy Číny a jeho odtržení od ní by jistě umožnilo zájemcům (našim loutkovodičům) dostat se snadněji k jeho nerostným zdrojům. 

V současné době jsou v Tibetu popsány zásoby 126 minerálů, mj. Cr, Fe, Li, Mg, S, Ti, Cu, Zn, Au, Ag, a také ropy i zemního plynu. Asi nejcennější budou zásoby uranu, které jsou na území Tibetu největší na světě, je zde asi 200 nalezišť.

Komu z rudé barvy čínské vlajky zrudnou oči?  Nebo už zrudly? Zřejmě to postihlo i písecké konšele, tak očekávám. že i letos vyvěsí na radnici v Písku tibetskou vlajku. Jako kompenzace svých zrudlých očí. A porušování lidských práv? Podle našich zpráv i na internetu zjistíte, že jsou porušovány skoro všude, snad jen mimo USA. Nebo tam taky?

Březen 2021

Autor: 
Stanislav Mundl, předseda ZO KSČM Písek
Zdroj: 
Vlastní