Státní komerční banka

27. 1. 2021

Na tiskové konferenci 26.1. uvedl předseda ÚV KSČM  Vojtěch Filip, že za důležitý požadavek považujeme „vznik banky v rukou státu“. Jedná se o vznik komerční banky s většinovým majetkovým podílem státu. KSČM vystupovala proti divoké privatizaci bankovního sektoru v 90. letech do rukou zahraničních vlastníků.

Zelenou získávaly družstevní záložny při absenci jasných pravidel na fungování. Výsledek se dostavil záhy, krizí bankovního sektoru krachem většiny družstevních záložen, nemožnosti získat investiční úvěr pod 15 – 20% úročení apod.

První banka českých majitelů vznikla až po 16 letech od převratu. To začalo vytvářet tlak na velké banky. První byla Fio banka, která zrušila většinu poplatků pro občany.

Dlouhodobý požadavek KSČM na vytvoření státní komerční banky vychází z toho, že žadatelé úvěrů musí předložit projektový záměr soukromé bance. Ve většině zemí si národní banky střeží tyto informace. V krizových situacích se ukazuje, jak je složité poskytovat státní pomoc občanům a podnikům.

Dále upozorňujeme, že velkou část zisku vytváří poplatky pro občany z obchodování s emisními povolenkami a hospodařením s finančními prostředky, které stát poskytuje občanům na důchodové pojištění (spoření), stavební spoření apod.

Zisk není většinově reinvestován v České republice, ale je odváděn do zahraničí. I proto je žádoucí vytvořit státní banku, např. z Rozvojové a záložní banky.

Petr Braný, člen ÚV a Jč KV KSČM
Vlastní