Kovařík: Spolupráce s A. Babišem je pro KSČM stále rizikovější

25. 1. 2021

Poslední jednání a následné vyjádření zástupců vedení KSČM ze dne 16.ledna (zde) na spolupráci s ANO vyznívá až na Jiřího Dolejše optimisticky. Dohovořené podmínky tolerance se údajně plní na 60%. Některé dohody se sice neplní, ale „jsme schopni se domluvit“, říká předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny. „Jedná se například o dohodu o pěti týdnech dovolené, zvyšování minimální mzdy, a tím podporovat růst mezd,“ řekl Filip. Proto předseda KSČM Vojtěch Filip věří, že spolupráce vydrží až do voleb.

Politický vývoj před krajskými volbami a po nich takové vyjádření překonává. Už není souhlasně sdíleno členskou základnou. Ta naopak, s odkazem na jednu z příčin neúspěchu krajských voleb, volá po rychlém vypovězení toleranční smlouvy. Celá řada analýz výsledků krajských voleb se vyjadřuje ještě ostřeji. Ostatně zadaná a pro KSČM vypracovaná externí analýza kolektivu nestranických autorů, absolventů oborů politologie, historie, pedagogiky, veřejné správy a filosofie mimo KSČM, před dalším pokračováním toleranční smlouvy do voleb přímo varuje.

Jedním z argumentů může být bezskrupulózní a neslušné zpochybňování dohody s KSČM o přesunu 10 miliard z rozpočtu armády do rozpočtové rezervy vlády (zde). Za této situace nelze věřit, že A. Babiš bere dohody s vedením strany (potvrzené ÚV) jako dohodu rovný s rovným. Není ani tajemstvím, že se nyní Andrej Babiš ohlíží po jiných partnerech, jeho zástupci v EP hlasují v souladu s pravicovou liberální euroskupinou a v rámci ČR nelze přehlédnout jeho větší čí menší příklon k pravicové části politického spektra. To podle toho, o které poslanecké hlasy právě usiluje.  

Při zhodnocení všech výše uvedených faktorů a dalších širších souvislostí je spolupráce s hnutím ANO 2011 Andreje Babiše zcela v rozporu s dlouhodobým programem KSČM, ideálem radikální levice nebo obrazem opoziční strany. Z toho vyplývá, že pro KSČM by bylo nanejvýš vhodné spolupráci s hnutím ANO 2011 okamžitě, ještě před pozimními volbami, ukončit.

Autor: 
Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní