Chápat politiku státu je čím dál větší problém

11. 12. 2020

Začnu přístupem k důchodové reformě. Její dnešní představení ministryní úráce a sociálních věcí je pro politiku levicových stran a hnutí velice inspirativní. Práce již třetí důchodové komise je v niveč. Její závěry, výsledky a doporučení opět skončí v koši. Paní ministryně financí to řekla jasně, do voleb to vláda nestihne. A po volbách? Proto dnešní představení výsledků komise ministryní Jany Maláčové je bohužel jen labutí (poslední) písní plánu reformy penzí.

Pravice po volbách v roce 2021 v podání ANO, ODS připravuje reformu penzí ve vlastním podání a nelze ani na okamžik pochybovat o tom jakým směrem se bude ubírat. Už dnes si dovolím předpokládat, že bude prosazováno prodloužení věku odchodu do důchodu, podkope pracně budovanou solidaritu ve společnosti například obnovením druhého pilíře a takových opatření bude víc. A pozice státu? Ta bude stále slabší. To se projeví ve stále větším oslabování průběžného systému. Posilovat bude tzv. odstátnění důchodů a na druhé straně posilování soukromé – fondové koncepce. Nikdo nezmiňuje časté bankroty takových důchodových fondů na Západě, které pak musí stát stejně sanovat. A to jsou jen některá rizika. Proto takový postup nebude běžný občan stále více chápat.

Ve čtvrtek 10. prosince se Senát dohodl na daňovém balíčku, který jednoznačně upřednostňuje bohatší skupinu občanů. Ale co jiného se dalo od pravicového Senátu čekat? Výsledek je plus mínus 100 miliard v roce 2021 a mínus 130 miliard v roce 2022. Ovšem ani senátoři nenavrhli žádné řešení na straně příjmů nebo nějaké škrty na straně výdajů a navrhnout převod části armádního rozpočtu do rezervy státu, a využít je třeba pro boj se Covid 19, to už vůbec ne. Jsem si vědom, že Senát neschvaluje státní rozpočet, ale jejich poslanci sedí v dolní komoře parlamentu. A ti státní rozpočet a jeho změny navrhují a schvalují.

Jak chápat logiku politiky státu?

Zato jsme se dozvěděli, že Češi platí vysoké ceny energií proto, že se cena energií vytváří na energetické burze. A ceny zvyšují Němci. Takže za prvé, Češi svými penězi zvyšují životní úroveň Němců. Za druhé, Češi zaplatí obnovitelné zdroje v Německu poklesem své životní úrovně. A za třetí, až do roku 2030 si budeme v České republice ničit svoje životní prostředí spalováním uhlí a zároveň si budeme ničit naše zdraví a zdraví svých dětí a vnoučat.

Pro KSČM mohou však být výsledky práce třetí důchodové komise velmi důležitou součástí volebního programu a důrazné antipravicové politiky. Další program a politika strany musí dát jasně najevo, že nikdy nebudeme souhlasit s oslabením průběžného systému a vyvedením jakékoliv částky ve prospěch soukromého připojištění.

Autor: 
Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní+ TK ministryně práce a sociálních věcí