KSČM dnes nepodpořila v rozpočtovém výboru sněmovny návrh státního rozpočtu na rok 2021

25. 11. 2020

Sněmovní rozpočtový výbor nepřijal o jeden hlas doporučení plénu, aby schválilo vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Pro navržené usnesení hlasovali jen poslanci hnutí ANO. Nepodpořila jej ani ČSSD.

Pro doporučení schválit návrh rozpočtu hlasovalo devět z osmnácti přítomných členů výboru. Zástupcům KSČM se předtím v dílčím hlasování nepodařilo prosadit přesun deseti miliard korun z armádního rozpočtu do rozpočtové rezervy.

Předsedkyně výboru Miloslava Vostrá pro média zopakovala, že pro KSČM zůstává úspora armádních výdajů zásadní. Vedení strany hodlá vše projednat osobně jak s premiérem Babišem, tak Alenou Schillerovou. Babiš přitom ale snížení armádního rozpočtu již dříve odmítl a naopak uvedl, že podporuje růst armádního rozpočtu a není důvod požadavku komunistů vyhovět. Po dnešním jednání s prezidentem informoval v podvečerních hodinách ministr obrany, že prezident také podporuje současný návrh armádního rozpočtu bez jeho snížení.

Současné jednání o rozpočtu v Senátu, ve sněmovně a výsledky hlasování dnes v rozpočtovém výboru, svědčí o rozkladu vztahů mezi vládní ANO 2011, ČSSD a tolerančního postoje KSČM. 

Posoudit rozpočet a doporučit stanovisko poslancům by měl 11. prosince výkonný výbor strany.

Autor: 
Josef Kovařík, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastí, ČT24