Jihočeský kraj: Počet pacientů s Covid-19 trvale klesá. Běžná a plánovaná lékařská péče se začíná postupně obnovovat

21. 11. 2020

Pokud to epidemiologická situace v Jihočeském kraji a centrální nařízení dovolí, rádi bychom se v lékařské péči a k plnému plánovanému provozu v „běžném“ režimu vrátili od 1. prosince 2020. 

Počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 v Jihočeském kraji setrvale klesá, a to jak celkový počet, tak i počet pacientů vyžadujících intenzivní péči. Setrvale klesá také počet zaměstnanců v izolaci.

Počet našich jihočeských pacientů s covid-19 také trvale klesá a nemocnice situaci zvládají. „V této chvíli je třeba postupovat podle konkrétní situace. A my na jihu Čech jsme připraveni obnovovat péči pro všechny Jihočechy, kteří ji potřebují a čekají na ni,“ dodal hejtman.

Plánovaná zdravotní péče se již začala obnovovat postupně tak, aby zůstala zajištěná dostatečná volná (rezervní) kapacita pro péči o pacienty s covid-19, zejména pak volná kapacita intenzivní péče. 

Rozhodnutí o konkrétním druhu obnovené péče je v kompetenci primářů jednotlivých oddělení. Nejprve dojde k obnovení malých výkonů s krátkou hospitalizací u méně rizikových pacientů tak, aby bylo možné kdykoliv reagovat na vývoj situace. 

Pokud nám to epidemiologická situace a centrální nařízení dovolí, rádi bychom se k plnému plánovanému provozu v „běžném“ režimu vrátili od 1. prosince 2020. 

 

Autor: 
jk
Zdroj: 
https://www.kraj-jihocesky.cz/hejtman-jihoceskeho-kraje-martin-kuba-vyzval-ministra-zdravotnictvi-jana-blatneho-ke-zruseni