102. výročí Dne válečných veteránů si jihočeští komunisté připomněli netradičně, individuálně a hlavně ve svých srdcích

11. 11. 2020

Jako každoročně, tak si i letos připomněli jihočeští komunisté Den válečných veteránů a 102. výročí ukončení 1. světové války. Vzpomínkový akt jsme si připomněli netradičně rozhovory a individuálním přístupem v důsledku pandemické situace a nouzového stavu. Byly položeny květiny, vlaječky nebo květy vlčího máku u pomníků či pamětních desek na teritoriu Jihočeského kraje, které se vztahují k obětem války. Připomenutí významného hostorického výročí se hlavně uskutečnilo v našich srdcích vzpomenutím si obrovského utrpení vojáků na bojištích a civilního obyvatelstva v zázemí bojujících stran.

Jaký byl tehdejší dobový sled základních událostí?

Tehdy před 102 lety v roce 1918, 11. listopadu, v 11 hod. a 11 min.  bylo podepsáno příměří ve vlakovém voze v Le Francport u města Compiègne mezi spojenci a Německem. Tím fakticky skončila 1. světová válka.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. Ten má svůj původ v básni „Na polích flanderských“, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

vlci_mak.jpgDen válečných veteránů není pouze o tom, že si připomínáme padlé ze světových válek a válečných konfliktů, ale hlavně je třeba se z válek a historických souvislostí poučit. Poučit z toho, že řada politiků může svojí populistickou a nacionalistickou PR mašinerií nastolit další válečné konflikty a ty pak opět nejvíce postihnou zejména většinou nevinné a nic netušící občany mimo bojiště. Pro udržení si neválečné kvality života je důležité zajistit obranu svrchovanosti vlasti a bezpečnosti občanů. Tu si často v běžném životě ani neuvědomujeme a bereme ji jako samozřejmost. Jistě k tomu mohou přispět odpovědní a rozumní politici, kterým jde o zajištění míru, bezpečnosti země a kvality života spoluobčanů.

Alena Nohavová, předsedkyně Jč KV a Josef Kovařík, člen ÚV KSČM
VV Jč KV KSČM