Prohlášení Ústředního výboru Komunistické strany Ruska k situaci v Bělorusku

20. 8. 2020

Situace v Bělorusku se postupně stabilizuje. Bratrský běloruský lid ukázal příklad odvahy, moudrosti, zodpovědnosti a pochopení toho, že prezident Lukašenko chrání zájmy drtivé většiny obyvatelstva.

Tisková
služba Ústředního výboru Komunistické strany Ruska 2020-08-20 17:26

Gennadij Andrejevič

Předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruska, vedoucí frakce Komunistické strany Státní dumy Ruské federace

Lidé nešli k příležitosti těch, kteří chtěli využít prezidentských voleb k uspořádání Majdan-2, ale ve skutečnosti zničit mladý běloruský stát. Tisíce demonstrací na podporu A. G. Lukašenka se konaly v Minsku, Homelu, Vitebsku, Mogilevu a dalších městech země. Tvrzení prozápadních sil, že zastupují obyčejné lidi, selhala.

Poté, co byl poražen v střetech se silami zákona a pořádku, odpůrci vlády se přestěhovali do odpornější taktiky. Snaží se organizovat stávky, aby dosáhli mocenského moce tím, že destabilizují ekonomiku. Ukazuje se, že je velký tlak na pracovní skupiny, na průchod podniky pracovníků jsou povoleny prostřednictvím řad rozzlobených "opozičníků" náročné, aby se připojily ke stávce. Prostřednictvím sociálních sítí posílat hrozby pro ty, kteří chtějí žít a pracovat normálně.

Jak se události vyvíjejí, skryté prameny pokusu o převrat v Bělorusku se stávají zcela zřejmými. Proti bratrské republice se vede hybridní válka. Polsko hraje vedoucí úlohu ve snaze svrhnout legitimní vládu v Bělorusku. Tato země má zjevně v úmyslu proměnit Bělorusy v své služebníky bez volebního práva, stejně jako před mnoha staletími. Polsko spoléhá na nás vazala v Pobaltí, zejména v Litvě, stejně jako na podporu banderského vrcholu v Kyjevě.

Hrozba ozbrojeného zásahu je spojena s informační agresí a přímým úplatkářstvím. Používání nejmodernějších technologií umožňuje manipulovat s veřejným míněním v Bělorusku a v Rusku. Špinavé proudy falešných informací se snaží vytvořit zcela zkreslený obraz o tom, co se děje mezi běloruskými občany a celým světem.

Nebezpečí nových pokusů srazit Bělorusko z chodu tvorby a společenského pokroku přetrvává. Zástupci prozápadní "páté kolony" vytvořili koordinační radu, která zahrnovala řadu otevřených Russophobů. Přestože v opozici již začaly rozpory a mocenské boje, víme, že Západ je schopen přinutit své vazaly ke stále agresivnějším a ničivějším činům.

Mezitím, v případě, že USA strávil více než 5 miliard dolarů na podporu Bandera snubin na Ukrajině, Evropská unie, pokrytecky uvádí nepřípustnost vnějších zásahů do vnitřních záležitostí Běloruska, rozhodl se zachránit a přidělené "na podporu běloruského lidu" 53 milionů eur.

Události v Bělorusku přímo ohrožují zájmy ruských obranných schopností a celé Euroasijské unie. Pokud by k převratu došlo, byly by odstraněny nejdůležitější vojenské objekty kolektivní bezpečnosti v Bělorusku. Místo toho se tam objevovaly základny NATO a tanky, letadla a rakety aliance byly umístěny několik desítek kilometrů od Smolenska.

Kdyby Bělorusko prohrálo jako strategický spojenec, Rusko by se konečně ocitlo v kruhu nepřátelských států a přerušilo by dopravní komunikaci se svými zahraničními partnery. Na to správně poukázal ruský ministr zahraničí S.V. Lavrov. Zároveň by byly narušeny důležité vazby na spolupráci v ekonomice, což by mělo velmi negativní dopad na mnoho ruských podniků, jejich pracovních kolektivů a našich spoluobčanů.

Rusko je povinno podporovat vedení spojeneckého, bratrského státu, s jehož lidem jsme svázáni staletou historií společného života, bojem a vítězstvími, podobností kultur, jazyků a tradic.

Lidové vlastenecké síly, vedené komunistickou stranou, zpočátku zaujaly pevný postoj na podporu běloruského lidu a jeho legitimní moci. Velmi si vážíme socioekonomických úspěchů republiky, kterých bylo dosaženo v nejobtížnějších podmínkách všeobecného rozpadu od roku 1991. Jsme přesvědčeni, že tyto úspěchy musí být chráněny.

Za těchto okolností je nesmírně důležité používat nejen obvyklé nástroje mezistátních vztahů, ale také metody diplomacie lidí na podporu bratrské republiky. Ruská města a dva regiony běloruských měst a regionů, průmyslové podniky a obchodní kruhy, ženy, mládež, sport a další veřejné organizace, vysokoškolské instituce, instituce vědy a kultury, které mají partnery v Bělorusku, by měly důrazně podporovat vůli bratrských lidí zachovat dobytí v předchozích letech.

Komunistická strana opět vítá výsledky prezidentských voleb v Bělorusku 9.

Vyzýváme všechny vlastenecké síly Ruska, aby projevily solidaritu s běloruským lidem v jejich touze překonat krizi, zabránit vnějším zásahům do jeho vnitřních záležitostí, vytvořit podmínky pro řešení sociálně-ekonomických problémů země v zájmu většiny pracujícího obyvatelstva.

Předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruska

G.A. Syuganov

Autor: 
Předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruska G.A. Syuganov
Zdroj: 
https://kprf.ru/party-live/cknews/196616.html