Daňová progrese, byť opožděná, z pera KSČM má šanci?

7. 8. 2020

Jak naznačila ministryně Alena Schillerová v rozhovoru pro páteční vydání Lidových novin, místo solidární daně může přijít daňová progrese, která plošněji zasáhne vysokopříjmové skupiny. Jim daň neklesne.

„Jediná cesta je progresivní zdanění. Nevidím důvod, aby vysokopříjmoví lidé platili 15 procent. Tím se nám strašně rozevřou nůžky mezi tím, kolik kdo na zrušení superhrubé mzdy a snížení rovné daně vydělá. Kdybyste měla průměrnou mzdu 35 tisíc korun, zaplatíte na daních o zhruba 1 700 korun měsíčně méně. A čím bude váš plat vyšší, tím více na změně vyděláte,“ řekla Schillerová.

Věc se však teprve diskutuje. Celý článek zde:

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alena-schillerova-rozhovor-progres...

Souvisejídcí:

Bohatí Američané chtějí víc zdanit, hlásí se Bill Gates i Rockefeller. Bojí se revoluce, komentuje admin...

Propast mezi majetnými a chudými Američany je rok od roku hlubší. Bohatí Američané proto chtějí platit vyšší daně, aby rozdíl snížili.

Čím větší příjmová nerovnost ve společnosti, tím blíže je revoluce, dalo by se s nadsázkou říct. Spojené státy jsou na tom zvlášť špatně. Propast mezi chudými a bohatými je nyní v USA na nejhorší úrovni od 20. let minulého století, a dokonce už i američtí miliardáři se hlásí, že by měli platit vyšší daně.

Pro zvýšení daní bohatým Američanům se v posledních týdnech opakovaně vyslovil třeba zakladatel Microsoftu a druhý nejbohatší muž světa Bill Gates. „Po lidech v mém postavení by vláda měla požadovat výrazně víc peněz,“ prohlásil minulý týden ve vysílání CNN.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/usa-propast-bohati-chudi-dane-...

Autor: 
jk, (idnes)
Zdroj: 
https://www.idnes.cz/ekonomika/