Kovařík: Tvoří se státní rozpočet na r. 2021. O zabezpečení důchodců bude zřejmě svedena rozpočtová bitva

2. 8. 2020

Na adresu postavení a zabezpečení důchodců nyní média převážně uvádí výroky premiéra A. Babiše. Obecně i přes výrazný rozpočtový deficit v roce 2020 – 2021 vláda plánuje růst důchodů. To je dobře. Ministryně financí je zatím ve svých výrocích zdrženlivá. Jinde v médiích jsem zaregistroval, že se důchody mají zvýšit minimálně opět o 900,- Kč. Aktuálně se žongluje se zvýšením v průměru o 300 - 1000,- Kč (Hamáček -Babiš). Vážení důchodci rozum do hrsti, vláda důchodcům nic nepřidá (vá), maximálně bude kompenzovat pokles reálné kupní síly vývojem inflace. 

Porovnejte si průměrnou roční inflaci 2020 ve výši 3,5 - 3,9 %, nyní  možná ve zhoršené rozpočtové realitě přes 4%. Tomu totiž odpovídá reálný pokles kupní síly, který sami důchodci nemohou kompenzovat jinými způsoby. Tedy důchodci a nejen oni chudnou a pokud budou zvýšeny důchody o 900 - 1000,- Kč (Babiš). Některá média uvádí, že jde o zvýšení. Ale já se ptám, jde o částku v nominální výši, nebo reálné? Opakuji, bude to jen nominální výše, která kompenzuje inflaci a nejde o reálné zvýšení kupní síly důchodců..

Můj závěr: Lépe pro důchodce rozhodně nebude. Aby však nebylo ještě hůře sledujme každý podle svých možností vládní návrhy a poté i vývoj společenské a poslanecké diskuse. Obracejte se na své zástupce v Poslanecké sněmovně a žádejte ať nedopustí zhoršení postavení důchodců. U poslanců KSČM najdete zcela určitě podporu.

Ze statistiky - výpis:

Celkový počet vyplacených důchodů v ČR byl téměř 3,5 milionu. Celkový počet důchodců v České republice byl letos k uvedenému datu 2 880 677, což je o 19 864 více než loni. Jde o číslo, které zahrnuje občany pobírající alespoň jeden z druhů důchodů vyplácených ČSSZ.

Autor: 
Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek a člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní