V Rusku byly dokončeny klinické testy vakcíny proti koronaviru. Bezplatné očkování občanů už od října ...

1. 8. 2020

Klinické studie vakcíny proti koronavirové infekci, vyvinuté centrem N. F. Gamaleji, skončily, prohlásil ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško.

„Klinická testování vakcíny proti infekci koronaviru, která byla vyvinuta institutem N. F. Gamaleji, byla dokončena,“ řekl Muraško novinářům v rámci odpovědi na otázku Sputniku, kdy budou klinická testování vakcíny oficiálně dokončena. Uvedl, že nyní se připravuje balíček dokumentů pro registraci vakcíny.

Hromadné očkování proti nákaze koronavirem má být v Rusku zahájeno v říjnu.

„Plánujeme, že již širší (očkování), konec konců musíme postupně vstupovat do nového systému pomoci, bude to spíše v říjnu.“

Očkování proti infekci koronavirem v Rusku má být zahájeno od lékařů a učitelů, paralelně bude probíhat sledování těch, kteří dostali vakcínu, prohlásil ministr zdravotnictví.

„Po obdržení registračního osvědčení začnou být vakcíny aplikovány a budou stále probíhat paralelně (pozorování), začne se paralelně s očkováním zvláštních skupin - především lékařů a učitelů, a budou sledováni očkovaní pacienti,“ řekl Muraško novinářům.

Národní výzkumné centrum epidemiologie a imunologie N. F. Gamaleji provedlo klinické zkoušky vakcíny společně s ministerstvem obrany na základně vojenské nemocnice N. N. Burdenka. 20. července byla odtud propuštěna druhá skupina 20 dobrovolníků. Ministerstvo obrany zdůraznilo, že

výsledky testů jednoznačně ukazují vývoj imunitní odpovědi u všech dobrovolníků, nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, komplikace nebo nežádoucí reakce, nezazněly od nich žádné stížnosti na svůj zdravotní stav.

„Za posledních 24 hodin byly v Rusku potvrzeny další případy nákazy koronavirem covid-19 - 5462 v 83 regionech, včetně 1356 (24,8 %), aktivně detekovaných bez klinických příznaků,“ uvádí se ve zprávě.

Za celou dobu pandemie bylo v Rusku registrováno 845 443 případů onemocnění.

Během 24 hodin zemřelo v Ruské federaci 95 lidí na covid-19, za celou dobu - 14 058. 13 lidí zemřelo v Moskvě, 9 v Petrohradě.

Během 24 hodin bylo 8 114 lidí v RF propuštěno z nemocnice po covidu-19, za celou dobu 646 524.

Autor: 
Krátil a vložil: jk
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/svet/2020080112293409-v-rusku-byly-dokonceny-klinicke-testy-vakciny-proti-koronaviru-chystaji-se-uz-ockovat-obyvatelstvo/