Rusko zavádí progresivní daň z příjmů pro nejbohatší

24. 6. 2020

Rusko zavádí progresivní daň pro nejbohatší (oligarchy). Od příštího roku Rusové, jejichž příjem přesahuje pět milionů rublů ročně (416 000 rublů za měsíc) budou mít zvýšenou daň z příjmu fyzických osob. Zvýšení bude ze 13 na 15%.

Prezident Vladimir Putin to sdělil v televizním projevu k občanům v předvečer oslav Dne vítězství a navrhl změnit sazbu daně z osobních příjmů z 13% na 15% pro ty, kteří vydělávají více než 5 milionů rublů ročně. "To dá rozpočtu asi 60 miliard rublů," řekla hlava státu.

Rozhodnutí prezidenta je důležitým krokem k vytvoření spravedlivějšího systému rozdělení národního důchodu, řekl Vasily Koltashov, vedoucí Centra pro politický ekonomický výzkum v Institutu nové společnosti.

Použití těchto prostředků je navrženo tak, aby byly použity na léčbu dětí s těžkými a vzácnými onemocněními, na nákup léků, vybavení rehabilitačních zařízení a provádění high-tech operací.

Progresivní zdanění se používá již mnoho let v zemích s rozvinutým ekonomickým systémem. Podle Koltashova může existovat i jiná sazba, například některé země Evropské unie mají dokonce 30%.  

Podle analytiků „progresivní daň nepožene bohaté za hranici chudoby, ale pomůže vytvořit střední třídu, která podporuje stát".

Zdroj: https://vz.ru/economy/2020/6/23/1031261.html

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
: https://vz.ru/economy/2020/6/23/1031261.html