Petra Prokšanová-předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČM: Dost bylo záplatování kapitalismu!

23. 6. 2020

Dnes jsem se zúčastnila kulatého stolu, který pořádal Institut české levice. Tématem byla otázka: "Kam se ztratili voliči radikální levice a jak je získat (zpět)?" Institut české levice vydává k tomuto tématu publikaci, kde se dočtete všechny detaily, a tak bych vypíchla jen pár věcí, které mě během semináře napadly:

►je nezbytné změnit formu našeho vystupování, obsah sám o sobě by u voličů jiných stran (především ANO, Piráti, SPD) našel odezvu, ale je pro ně v současné podobě nesrozumitelný nebo nestravitelný

►je potřeba se otevírat tématům, která mohou být naší současnou členskou/voličskou základnou vnímána jako kontroverzní nebo nepřípustná. Tím ale není myšleno přijímat je bez výhrad. Naopak je potřeba kritické zhodnocení, diskuze a nabídka řešení z našich marxistických pozic.

►musíme víc pracovat s daty. Analyzovat je, porovnávat a zasazovat do souvislostí. Výsledky takové práce pak musíme aplikovat bez ohledu na nechuť nebo nevoli těch, kteří mají sice silné dojmy, ale nepodložené. Výsledky této práce pak musíme měřit a vyhodnocovat a postupy následně optimalizovat. Zní to možná komplikovaně, ale vědecký komunismus je přeci základním zdrojem marxismu

► jako strana se musíme nutně vrátit k našim původním a zásadním myšlenkám: důsledné obraně pracujících a požadavku systémové změny. Dost bylo záplatování kapitalismu!

Petra Prokšanová-předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČM
fb