Prezident Zeman: Lidé by se měli ozbrojit. Ne, říká ...

21. 6. 2020

Názorový obrat prezidenta, který není jediný. V článku pro lidovky zde veřejně přiznal neuvěřitelně vysoký potenciál ohrožení občanů České republiky a doporučuje ozbrojování občanů.

 Příčiny ohrožení občanů? Těch je víc, ale u většiny z nich byl. V řadě oblastí jsme akceptovali nadnárodní legislativu a řadu z ní integrovali do českého zákonodárství. Opatření k nápravě? Žádnou jednoduchou, krátkou ani lehkou cestu nevidím. Snad k zamyšlení. Vrátit se ve vývoji Evropské unie o něco zpět, neboť ještě nedozrála. To se týká národního i unijního zákonodárství. "Kořeny" a základní (původní) ekonomické cíle EU mohou být naším vodítkem. Úroveň Evropské unie, do které jsme za vůle voličů referendem v roce 2003 a v roce 2004 vstoupili byla jiná. Tehdy rozhodnutí občanů a výsledky referenda akceptovalo 77% voličů a přijala také KSČM, byť byla do té doby ve svém názoru poměrně zdrženlivá. Tehdy však měli na mysli jinou Evropskou unii, nebyrokratickou, demokratickou s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a osob s modifikacemi, jenž nebude národním státům silově vnucována.

V návaznosti na vyjádření prezidenta myslím, že by měly samy národní státy (ne orgány EU) rozhodovat o tom, komu a za jakých podmínek umožní pohyb a pobyt na svém území, jak se tito občané budou chovat a jaké zákony dodržovat. Obecně říkám, že nepodporuji ozbrojování občanů. Za vhodnější opatření k nápravě považuji cestu legislativní a při zabezpečení bezpečnosti občanů se nebát použít cestu razantnějšího postupu státu. S vyjádřením nejvyššího ústavního činitele prezidenta republiky Zemana nesouhlasím. Ukazuje na selhání, které lze napravit, bude-li k tomu vůle.

Související: https://www.lidovky.cz/domov/zeman-chce-kvuli-terorismu-deportace-odmitnutych-zadatelu-o-azyl.A160731_123313_ln_domov_ele?

Autor: 
Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní