Bedřich Mašík - kandidát KSČM pro jihočeské krajské volby

18. 6. 2020

V rámci otázek a odpovědí nás krajští zastupitelé a nově kandidující za KSČM seznamují se svými názory na aktuální otázky současné předvolební situace především ze své odbornosti. Dnes vás se svými názory seznamuje Bedřich Mašík, vodohospodářský pracovník.

Otázka: Dlouhodobé problémy s nedostatkem vody a špatným přístupem k ní nelze přehlédnout. Proč tomu tak je?

Položme si otázku, co je vlastně voda a k čemu ji potřebujeme. Takovou otázku v obecné rovině zodpoví snad každý, dokonce možná i malé děti. Je potřebná k zachování života na celé planetě. Alternativa k vodě není. Tak proč, když vyrosteme, jí bereme tak samozřejmě a zapomínáme si jí vážit. Voda zaujímá 3/4 povrchu naší planety a snad i proto máme modrou planetu.  96 % vody je vodou slanou a jen 4 % vodou sladkou a životadárnou. Teprve v posledních několika letech nás sama příroda důrazněji svým specifickým způsobem varuje. Tedy zasazuji se o změnu našeho přístupu k vodě.

Otázka: Doceňujeme nezastupitelnost sladké a pitné vody?

Domnívám se, že velmi nedostatečně, zbytečně s ní plýtváme a znečisťujeme ji. Pak stejně celé 4% sladké vody na planetě plně nevyužíváme a zbytečně ji ztrácíme. Nepitnou vodu mnohdy nelze použít ani na závlahy. Jako vodohospodářský pracovník vím, že vyrobit z tzv. sladké vody vodu pitnou je čím dál tím těžší a dražší. Další a daleko větší problém nastává s udržením sladké vody na povrchu nebo pod povrchem půdy. To je problém, který považuji za číslo jedna. Urychlili jsme koloběh vody a i díky tomu také nastávají klimatické anomálie až katastrofy.

Otázka: Máš nějaký názorný příklad negativního, ale také pozitivního přístupu lidstva k vodě?

Ano, zbytečně kácíme stromy a málo obnovujeme pokácené a dříve zalesněné plochy. Ostatní polní a jiné zemní plochy nesprávně využíváme a obhospodařujeme. V posledních 30 letech u nás každý den nenávratně mizí 11 hektarů zemědělsky využitelné půdní plochy z důvodu záborů hlavně pro stavební a jiné účely. To je varující! Špatným obhospodařováním zbytečně vytváříme málo propustnou půdu a bráníme vsaku přebytečné vody do půdy. Právě z takových ploch odtéká voda rovnou do moře. A co neodteče, se vypaří.

Od zemědělských odborníků vím, že stále rozšiřující se nízká orba a těžké stroje udusávají zeminu. Pole a lesy pak vodu neakumulují, půda rychleji vysychá a často se orná kvalitní půda spláchne mezi bytovou zástavbu, kde dále škodí. Přicházíme o kvalitní zeminu, majetek a samozřejmě úrodu. Také se ukazuje, že jsme někde v minulosti asi nadměrně meliorovali. Dnes chybí meandry, které zadržovaly vodu a hlavně zpomalovaly vodní tok. Špatná výstavba protipovodňových zábran zabraňuje rozlití přebytečné vody do přírody, a to je chyba. Voda je bez užitku odvedena dále po proudu. Tím byl vytvořen dominový efekt, který varovně narůstá.

Také současné přemnožení kůrovce a kůrovcová kalamita všechny problémy jen umocňují. Z lesů voda zbytečně odtéká bez užitku, zdravé stromy nemají potřebnou vláhu, usychají a odumírají rychleji, místo aby zadržovaly vodu a podporovaly přirozenou fotosyntézu.

Otázka: Co navrhuješ k nápravě chyb, kde začít?

Řešení tohoto problému bude velice zdlouhavé a drahé.  Netýká se pouze naší republiky, ale celého lidstva. My v Jihočeském kraji máme nepřeberné možnosti k nápravě. Začít musíme okamžitě a na nic nečekat, i když to zatím mohou být jen menší a postupné kroky. Jen namátkově uvedu rychlé zalesňování, obnovu, opravu vodních nádrží, případně vytváření retenčních nádrží. Jistě si to vyžádá mezioborovou spolupráci resortů, obcí a měst. Zde vidím také svoji úlohu. Chci ve vodohospodářské oblasti pomoci na krajské i obecní úrovni veřejné správy společně s ostatními volenými zástupci napříč politickým spektrem.

Bedřich Mašík - kandidát KSČM pro jihočeské krajské volby
Vlastní