Lídr krajské kandidátky Radek Nejezchleb o volebních prioritách KSČM Jihočeského kraje

17. 6. 2020

Pomalu ale jistě se blíží krajské volby. Zeptali jsme se proto lídra kandidky jihočeské KSČM, co považuje ve svém kraji za prioritu.

Je toho víc, čemu se chceme věnovat především. Musíme však přijmout fakt, že do volebního dění se hluboce promítne koronavirová krize. Jde totiž o fenomén, který nikdo nemohl předvídat a jehož dopady tvrdě zasáhnou všechny občany naší vlasti. Presto se domnívám, že korona byla jen ta tzv. »černá labuť«, neboli spouštěč přicházející hospodářské krize. Rád bych se mýlil, ale s největší pravděpodobností světová ekonomika směřuje k nejhlubší recesi od krize v 30. letech. Opět se ukázala nefunkčnost kapitalistického systému. V současné době je tudíž prioritní zajistit, aby na občany našeho kraje co nejméně dolehla blížící se krize.

mapa_kraje.png

K dalším prioritám v Jihočeském kraji pochopitelně patří zajištění funkčního a pro všechny občany dostupného zdravotnictví, udržení dopravní obslužnosti, dosažení co největší zaměstnanosti, zlepšení financování sociálních služeb nebo zajištění kvalitního vzdělávání. Příkladů je pochopitelně víc. Musíme očekávat, že v době nastupující krize zde bude všeobecná snaha škrtat finance jednotlivých rezortů. KSČM se tudíž musí zasadit o to, aby se rozpočtové škrty nedotknuly oblastí, které mají významný dopad na kvalitu života občanů našeho kraje, ať už se jedná o oblast sociálních věcí či kupříkladu zdravotnictví.

V neposlední řadě je třeba, aby byl i v dalších letech zachován dotační program pro rozvoj venkova, kde se rozděluje ročně více než 100 milionu korun. Ve výčtu priorit bych mohl dále a podrobně pokračovat. Nicméně prioritou číslo jedna je zajistit co nejmenší dopad nastávající hospodářské krize na občany Jihočeského kraje.

Děkuji za rozhovor.

Autor: 
Za redakci jk, Rozhovor poskytl: Radek Nejezchleb - lídr kandidátky KSČM pro krajské volby Jihočeského kraje
Zdroj: 
Vlastní + ihalo.cz