Chráníme moudra našich babiček. Sádlo, máslo, ale hlavně med

14. 6. 2020

Léčivé bylinky, ale nejen je, dobře naše babičky znaly. Sotva jsme zavzdychali, tu mě bolí, tam mě píchá, hned si věděly rady. Tak třeba bolest v krku. Na tu používaly jednoduchý obklad z vepřového sádla, ano, doma vyškvařeného. Na sepraný kus plátna, třeba ze starého prostěradla, natřete tenkou vrstvu vepřového sádla, na ni pak nastrouhejte trochu muškátového oříšku tak, aby vytvořil slabou vrstvičku, přikryjte dalším kouskem plátna. Přiložte na krk, ovažte například starší dětskou bavlněnou plenou. A ráno je po bolesti…

Nemám ověřeno, naštěstí bolestmi krku netrpím, ale když to říkají babičky… Bolest při polknutí, pálení a škrábání v krku prý nejlépe zažene jednoduchý recept na máslový čaj. Uvařte pořádný hrnek kvalitního černého čaje, přidejte polévkovou lžíci medu (ano, poté, co teplota čaje klesne pod 50 °C) a také polévkovou lžíci másla. Promíchejte a hned vypijte. Ráno prý budete v pohodě. Věřím našim babičkám…

Ke klasice v boji s nachlazením patří medvědí mléko i když s medvědem nemá nic společného. Nic pro děti, ale jinak »dobrůtka«, co si budeme povídat. Do velkého hrnku teplého mléka dejte deci rumu, dvě poctivé lžíce medu, promíchejte a večer vypijte. Ne jeden hrnek, ale dva s mírným časovým odstupem. Budete spát jako mimino a ráno si budete pozpěvovat.

Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli podle babiček, které to tak dělaly, užívat třikrát denně lžíci medu s trochou mleté skořice tři dni za sebou. Tento trik prý vyléčí nachlazení, údajně i chronický kašel a také pročistí průdušky. Netuším, zda tomu tak opravdu je, ale snad ano.

Věřím zázvoru, přesněji zázvorovému čaji. Stačí nastrouhat 10 až 15 gramů čerstvého zázvoru, v 500 ml vroucí vody nechat asi pět minut. Pak přeceďte a dobře vymačkejte. Do mírně vychladlého čaje vymačkejte jeden citron, přidejte dvě lžíce medu a vypijte ještě teplý. I tento čaj je podle babiček dobrým řešením proti nachlazení.

Na unavený organismus, ať už nemocí nebo nadměrným fyzickým či psychickým zatížením, měly babičky skvělý trik. Dva hrnky medu (asi 500 g) smíchejte se šťávou z citronů (sedm stačí, ale může jich být i více, ale zas to nepřehánějte) a přidejte vylisovanou šťávu z pěti až šesti oloupaných stroužků česneku. Je to opravdu síla! Vše smíchejte a nechte ve sklenici několik dní odstát ve tmě.

Každý den třikrát až čtyřikrát si dejte jednu lžíci půl hodiny před jídlem. Po měsíci užívání budete opět jako rybička. Tvrdí babičky.

A souhlasí s tím i náš, tak říkajíc »dvorní«, totiž letitý dodavatel medu…

Směs medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Však také ne náhodou tuto kombinaci babičky používaly a mnohé dosud používají. Podle jejich zkušenosti med smíchaný s mletou skořicí namazaný ráno ke snídani na celozrnný chléb posiluje srdce, a navíc vrací cévám jejich pružnost.

bolesti kloubů údajně babičky léčily medem a skořicí. Každý den ráno a večer vypitý hrnek horké vody se lžící medu a lžičkou skořice nemocným ulehčí. Babičky prý jedly každý den ráno lžíci medu s trochou mleté skořice, a byly proto čiperné celý den…

Med se skořicí úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů. A med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení. Praví bábinky a zatím nemám důvod jim nevěřit. Každodenní užívání medu a skořice chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Zda to funguje i proti coronavirům, nevím.

Pubertálním dívkám a mladým mužům babičky pomáhaly s nepříjemnými pupínky. Ne, nevymačkávaly jim je, ale smíchaly tři lžíce medu se lžičkou mleté skořice a touto pastou jim potíraly pupínky před spaním. Ráno se dítka omyla teplou vodou. Časem pupínky zmizí. Údajně již po týdnu, pokud tuto proceduru dítka snášela každý den.

A ještě dodávám další »babské« rady. Například – babičky údajně aplikací medu a skořice na postižená místa léčily i ekzémy i jiné druhy kožních infekcí. Je-li tomu tak, netuším. Těžko vše ověřovat v praxi. Ale znáte to, babičky měly a mají pravdu… A proto ještě přidávám »babský« lék na hubnutí. Opět bez záruky.

Každý den ráno, 30 minut před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním, vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívaní pomáhá prý snížit váhu i u velmi obézních osob.

A nakonec zápach z úst. Zkuste po ránu (samozřejmě po vyčištění zubů) kloktat roztok teplé vody, lžíce medu a lžičky skořice. Váš dech bude vonět celý den!

Autor: 
jan
Zdroj: 
ihalo.cz