Ivana Stráská: Jaderné úložiště? Platné usnesení Zastupitelstva Jihočeského kraje toto vylučuje

8. 6. 2020

Mezi lokalitami pro úložiště jaderného odpadu je i Janoch u Temelína.

Místo poblíž jihočeské jaderné elektrárny Temelín se dostalo mezi čtyři lokality, kde má vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu. Vyplývá to z doporučení poradního panelu expertů. Sklad má fungovat od roku 2065. Ta zpráva vyvolala mezi obyvateli okolí Temelína pozdvižení. Usnesení Zastupitelstva Jihočeského kraje bylo podpořeno KSČM.

Jihočeši: Úložiště je zbytečné

Nejradikálněji se proti plánům na vybudování podzemního úložiště vyhořelého paliva postavil Jihočeský kraj, v jehož regionu už nyní stojí elektrárna Temelín. V jejím areálu přitom bude i přechodný sklad použitých palivových tyčí.

"Řekli jsme jednoznačné ne konečnému úložišti v Jihočeském kraji," řekl  Radek Boček, vedoucí odboru regionálního rozvoje a územního plánování tamního krajského úřadu již v roce 2008. Takový postoj podpořil opakovaně exhejtman Jiří Zimola, naposledy v roce 2012

Podle Jihočeského kraje není úložiště zapotřebí nikde v republice. Přechodné sklady v Temelíně a Dukovanech vystačí na padesát let a pak budou podle Bočka buď zcela nové technologie výroby elektřiny z jádra, nebo se bude vyhořelé palivo kvůli vzrůstajícím cenám uranu přepracovávat.

Více zde: Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/uloziste-jaderneho-odpadu-janoch-temelin-surao-lokality.A200608_081928_budejovice-zpravy_khr

Autor: 
vložil: jk
Zdroj: 
www.idnes.cz