KSČM Strakonice podpořila petiční akci občanů na záchranu svého obchodu

31. 5. 2020

Prodejna smíšeného zboží COOP Jednoty Volyně ve Strakonicích, se kterou byli zákazníci širokého okolí Palackého náměstí spokojeni, se ocitla v ohrožení. Příčinou bylo, jak jinak ekonomika - zisk. Finanční obrat v poslední době klesal, až se ekonomika prodejny ocitla na hranici rentability. Nabídkový sortiment byl nadstandartní a zákazníci jej mnohokrát oceňovali.  

Se zamýšleným zrušením prodejny se nehodlali smířit místní občané. Vznikly dvě petice, které vyzývaly družstvo Jednoty Volyně a město Strakonice, aby společně našly řešení a unikátnost prodejny zachovaly. Jedna petice byla papírová a druhá elektronická s širokou facebookovou diskusí. Papírovou inicioval malíř Miloslav Brůha a elektronickou Jan Nachtigal.

Společné řešení se díky aktivitě občanů, Jednoty Volyně a města Strakonice našlo. Další provoz je možný za jasných, ale bohužel omezujících podmínek. To pocítí zaměstnanci a také zákazníci. Dojde k částečnému omezení sortimentu, množství prodávaného zboží, sníží se počet zaměstnanců a zkrátí se pracovní doba.

Vkrádá se však otázka. Toto petiční výzva chtěla? Vždyť se omezí právě to, co občané - zákazníci nejvíce oceňovali a čeho si vážili. A ekonomika? Za těchto podmínek je sporné zda bude  dosaženo efektivnosti a ziskovosti.

O dalším osudu prodejny budou na družstvu jednat za tři měsíce a poté za půl roku. Rozhodnou, zda má cenu ji dále udržovat. „Pak už se budeme řídit vyloženě ekonomickou stránkou,“ upozorňuje předseda družstva Roman Slamka.

"Strakonická KSČM posuzuje přijaté opatření hlavně Jednoty Volyně poněkud rozpačitě, i když je z ekonomického hlediska chápe. Takové řešení považuje jen za dočasné a za odložení řešení problému. Zřejmě i zde vede český družstevní obchod COOP nerovný boj se strakonickými hyper a supermarkety", vyjádřil se Josef Kovařík na dotaz naší redakce.

Město Strakonice zvolilo poněkud jiný přístup. Zastupitelé budou čtením petice na jednání zastupitelstva apelovat na obyvatele, aby podporovali místní podnikatele. Padla i výzva – doporučení, aby lidé více využívali bezplatné parkování, které je k dispozici ve dvoře domu.

 „Ono to není jen o tomto obchodu, takto už v centru města skončily další prodejny. Lidé musejí také ukázat, že jim o fungování podniků jde neustále, nejen při podepisování peticí. Jinak malé prodejny budou zanikat,“ konstatuje starosta.

Autor: 
jk, foto: město Strakonice
Zdroj: 
Vlastní