Kovařík: Je snaha KSČM o větší potravinovou bezpečnost návrat ke komunistickým praktikám?

23. 5. 2020

Dnešní článek v Haló novinách cituje názor jakéhosi Davida Klimeše. Ten brojí proti úsilí o zvýšení české potravinové bezpečnosti a všestranně ji pomlouvá. Podle některých odhadů se například kilo rajčat z dovozu může vyšplhat až na 200,- Kč a zdražování je trendem, který má, bohužel dále pokračovat. To opravdu chceme?

Není možné veřejnosti podsouvat, že je špatné preferovat domácí produkci. Není také možné podsouvat, byť v náznacích, že bychom tím zvýhodňovali jisté agroimpérium. Ano, možná se odbytiště zahraniční agrovýroby může trochu zúžit ve prospěch domácích výrobců. A to je špatně?

„Rajčata vypěstovaná u nás jsou mnohdy kvalitnější nežli ta dovozová. Celer, brambory, cibule nebo květák a okurky mají u nás dobré podmínky, ideologie s tím nemá co dělat. Pokud se podaří domácí produkci navýšit, přestanou ceny například u zeleniny šplhat nahoru. To je pro spotřebitele vcelku pozitivní představa. Některé prognózy u dovozu deklarují další cenové nárůsty. Cena květáku šplhající se ke sto korunám za kus je neúnosná. Označení původu potravin je běžné i v zahraničí, nevidíme v tom žádnou diskriminaci. Nejde o zvýhodňování agroimpéria, jak se David Klimeš snaží veřejnosti podsunout,“ uvedl Pavel Kováčik.

Klimešova ideologická a demagogická argumentace jde v tomto případě mimo zájmy českých výrobců a spotřebitelů.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní