V srdcích nám úcta věčně bude žít

10. 5. 2020

V České republice o víkendu vyvrcholily oslavy 75. výročí osvobození od fašismu a vítězství ve druhé světové válce. Někdo slaví 8. května, mnozí 9. května. Ale nesmí se zapomenout, že poslední bitva v Evropě u Slivice u Milína na Příbramsku proběhla až 11. května. Letos její připomínka bude mít skromnější podobu než v jiných letech. Kvůli koronavirovým opatřením se uskuteční jen pietní akt. Akce KSČM začíná v 16 hodin.

Čelní politici si 75. výročí konce druhé světové války připomněli již 8. května položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Vojtěch Filip, první místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM, položil v sobotu dopoledne věnec k památníku rudoarmějců a památníku Pražského povstání na pražských Olšanech. Svoji účast zkoordinoval, aby se mohli při pietě potkat s ruským velvyslancem v ČR Alexandrem V. Zmejevským. »Chtěl bych poděkovat všem členům strany, kteří v této složité době, od vyhlášení nouzového stavu, navštívili památníky i v těch nejzapadlejších koutech naší země a přišli na akce, které jsme uspořádali podle speciálních organizačních zajištění. Děkuji, že ve dvojicích nebo ve větším počtu – poté, co bylo umožněno stýkat se v deseti lidech – vzdali čest více než 140 tisícům rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa, partyzánům, bojovníkům Pražského povstání, obětem transportů smrti i vojákům spojeneckých armád, kteří osvobozovali naše území k demarkační čáře,« uvedl pro náš list Filip.

V Praze na Olšanských hřbitovech 9. května u příležitosti 75. výročí Dne vítězství uctili památku našich osvoboditelů, vojáků Rudé armády, společným položením květin 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, předsedkyně KV KSČM Marta Semelová a vedoucí tajemník MěV KSČ a kandidát na senátora za KSČM Roman Blaško.

Mladoboleslavští komunisté, KČP, LKŽ a další vlastenecké organizace a občané uctili s předsedou OV KSČM Josefem Dovolilem a místopředsedou ÚV KSČM Stanislavem Grospičem památku padlých rudoarmějců při osvobozováni naší vlasti Rudou armádou. Účastnili se i krajský předseda KČP František Kovář a krajská předsedkyně LKŽ a tajemnice Slovanského výboru Alena Grospičová. »Den vítězství? Čarokrásný den, kdy do Prahy vjely rudé tanky. Nikdy nezapomeneme, v srdcích nám úcta k našim bratrům věčně bude žít. Na toho, kdo nám přinesl svobodu, slavnou Rudou armádu, se nezapomíná,« uvedl pro Haló noviny Grospič. Obdobně pietní akty proběhly v řadě obcí a měst. Žádný pomníček nebyl opomenut. (Více informací na str. 12–13.)

Pražský hrad na svém webu zveřejnil Zemanův dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi k výročí konce války. Ocenil v něm hrdinství Rudé armády, uvedl, že bez něho by se Československo nestalo nezávislým a sebevědomým národem. Česká vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro českou svobodu se nezměnily, napsal. Zároveň odmítl přepisování dějin, i když podle něj poválečné osudy a vztah obou zemí nebyly a stále nejsou snadné.

Právě debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy letošní výročí konce druhé světové války ovlivňuje. Spory se vedou o odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva nebo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Tři pražští politici mají policejní ochranu, týdeník Respekt napsal o příjezdu pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin do Prahy. Rusko a Česká republika povedou jednání podle vzájemné smlouvy z roku 1993. Požádala o něj česká strana mimo jiné kvůli vyjasnění sporů o odstranění sochy Koněva, Rusko v pátek souhlasilo. Ambasáda zveřejnila také prohlášení velvyslance Alexandra Zmejevského, podle nějž nezodpovědné kroky komunálních úředníků v ČR budí nedůvěru ve vzájemných vztazích. Ve svém prohlášení k výročí konce druhé světové války píše také o oslavování nacistických pomahačů a interpretování historických událostí »v zájmu momentální politické konjunktury«. Podobné jevy se podle něj nevyhnuly ani České republice. »Chápeme, že nezodpovědné kroky ojedinělých odvázaných komunálních úředníků neodráží náladu drtivé většiny obyvatel země,« uvedl a poukázal mimo jiné na postoj prezidenta Miloše Zemana.

Fotogalerie

Autor: 
Zbyšek Kupský
Zdroj: 
Haló noviny