Strakonická delegace OV KSČM uctila památku umučených v malé šumavské obci Javorník

7. 5. 2020

Ve čtvrtek 7. května 2020 uctila památku umučených v horské šumavské obci Javorník delegace OV KSČM Strakonice. Delegace Marie Pavlovičová-předsedkyně okresního výboru a místopředsedkyně Jč KV KSČM, Jiří Strobl a Václav Samec - členové výkonného výboru a Jarmila Lojdová - zástupkyně Levicového klubu žen ve Strakonicích. Památku umučených uctili položením kytice květin.

U památníku umučených obětí 2. světové války uctili památku osmi umučených místních občanů. Jejich jména nejsou zapomenuta. Jsou to Josef a Václav Blahoutovi, Jaroslav a Růžena Hanzlíkovi, Václav Mach, Václav Uhlíř, František a Josef Venclíkovi.  Čest jejich památce.

.................................

Z kroniky obce – autentický zápis:

V. Blahout.

Dne 23. III, byl zatčen místním čet. str. Vejsadou. Spolupracoval v podzemním hnutí ve zdejším kraji. Z vyšetřovací vazby z Klatov byl odvezen do Terezína, kde byl 7. V. 1845 umučen. Dále byli umučeni v koncentračních táborech tito občané: bratři Venclíkové čp. 34, Hanzlík Jarda čp. 41, Václav Mach čp.23 a Josef Blahout Tejmlov.

            Čest jejich památce !

Z koncentračního tábora vrátil se pouze Holeček Frant. Tejmlov 14 a Vrtilka František. Pohřešuje se Karel Blahout syn Karla Blahouta č. 18, který byl totálně nasazen do Říše na práci.

5. květen

5. května vypukla v Praze revoluce. Po slyšením volání čs. rozhlasu o pomoc zapojila se i naše obec do povstání.

V dopoledních hodinách přišla posila 8 mužů e sousední vesnic

Bošic a Rohanova, kteří s místními muži podnikli opatření proti německým vojákům na rozhledně a chatě. Místní četnictvo se do této akce nezapojilo, neboť činilo opatření v obci Úbislavi, kde byli něm. uprchlíci.

Vojáci na rozhledně nekladli žádný odpor a všechny zbraně vydali. V chatě bylo též několik mužů od SS se kterými byly větší potíže. V této době se přihlásila západní fronta, které něm. armáda nekladla žádného odporu. 7. května dosáhli Američané naší obce, kde byli slavnostně přivítáni. V noci na 7. května prožili občané nejhroznější chvíle. Všichni muži museli držeti stráže kolem celé obce, neboť se čekalo že nepřítel při klidném ústupu bude se mstíti na českém obyvatelstvu. Ženy s dětmi byly připraveny k evakuaci při nebezpečí.

Části am. vojska obsadily chatu a všechny muže SS odzbrojily a odvezly do zajateckého tábora do Strakonic. Po odjezdu amer. armády byly též evakuovány ženy a děti, která byly ve zdejší chatě většinou ze zámožných německých rodin, proto zde musely ponechati část svých věcí, které byly rozděleny mezi místní obyvatelstvo a část odvezena do Strakonic.

MNV

Při těchto akcích působil též revoluční národní výbor, jehož předseda byl Chlebovna Václav a 4 členové Václav Voldřich č. 10, Václav Voldřich č. 45, Karel Blahout čp. 18 a Holeček Václav 29.

12.5.1945 v noci byli postřeleni při konání své hlídky pod Švehlovou chatou soudr, Holeček Václav čp. 29 a Voldřich František z Javoriny neznámým pachatelem.

Po odjezdu amer. armády bylo místní obyvatelstvo ohroženo potulujícím se německým vojskem a proto MNV povolal ze Strakonic četu partyzánů „Niva“, která prohlížela zdejší lesy a zajímala německé vojáky, z nichž několik jich bylo také zastřeleno. Skupina partyzánů pak byla vystřídána amer. armádou, která se pak zdržela několik měsíců.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní