Vilém Klapsia (KSČM): člen Zastupitelstva Jihočeského kraje

2. 5. 2020

V rámci otázek a odpovědí nás krajští zastupitelé a nově kandidující za KSČM informují  o aktuálních otázkách současné situace. Dnes vás se svými názory seznamuje Vilém Klapsia. 

Byla přijatá opatření vůči pendlerům potřebná? 

Opatření potřebná byla. Kontroly pendlerům při příjezdu do ČR mnohdy byly prováděny jednotlivci jen na počátku pracovního týdne, ale v průběhu týdne už nikoliv. Chyběla vyšší frekvence kontrol. Přijatá opatření, včetně zavedení 21 denních turnusů, byla nastavena podle mně tvrdě. Pokud byl porušen turnus, po návratu domů (např. v 18. den) se sám zbavil statusu pendlera a tudíž mu bylo zakázáno vycestovat. Pendler dostal na hranicích razítko Karanténa. To předal zaměstnavateli, ale ten bohužel neproplácel náhrady mzdy, jak bylo stanoveno. Neschopenky s tímto statutem řešila sociálka v Německu. Merklová prohlásila, že NSR hranice neuzavřelo a tudíž náhrady mzdy za nemocenskou těmto zaměstnancům nenáleží. Proto pendleři pracovali celých 21 den i osmnáct hodin, aby si vydělali na karanténu Zvláště v období velikonočních svátků se tak mnozí pendleři nemohli vrátit ke svým rodinám, byť by nastoupili 14 denní karanténu. Mnozí by porušili turnus a nechtěli se tak vystavit riziku, že budou moci po karanténě vycestovat zpět do zaměstnání  Některé rodiny pendlerů byly ponechány v nejistotě. 

Má to vliv na nálady lidí v obcích, kde je více občanů pracujících v Rakousku či Německu?

Nálada lidí vůči pendlerům byla mnohdy více než kritická. Myslím, že média to značně zveličovala, což se projevilo na náladě lidí v příhraničních oblastech. Paušální podezření, že co pendler, to nakažený, se ve většině případů prokázala jako lichá.

Jak se chovají lidé v nouzovém stavu ve vašich obcích

V obcích okolo mne jsou lidé většinou ukáznění. Překvapuje mě, že mnohdy lidé dodržují nařízení vlády více, než někteří zaměstnanci a představitelé obcí. Zvláště ti dříve narození, až na nějaké výjimky, se chovají zodpovědně vůči sobě, svým rodinám i okolí a nákazu nepodceňují. Aktivně se zapojili do šití roušek a to nejen pro sebe, ale i pro ostatní spoluobčany a různé organizace, které zvláště v samotném začátku vypuknutí pandemie jich měly velký nedostatek.

 Nouzový stav ovlivnil životy občanů, většina si nastavila pravidla návštěv, zajišťování zásobování potravinami. Řada lidí razantně omezila návštěvy nejen mezi sebou, ale i návštěvy u rodičů a prarodičů.

Autor: 
Vilém Klapsia, člen Zastupitelstva Jihočeského kraje a člen rady obce Zdíkov
Zdroj: 
Vlastní