Prvomájové přání občanům Strakonicka

30. 4. 2020

Vážení spoluobčané, dovolte mi popřát vám v klidu strávený předvečer 1. máje. Po mnoha dlouhých letech se oslavy letošního 1. Máje - Svátku práce uskuteční netradičně, jen připomínkou tohoto výročí.
Pandemie koronaviru bohužel zhatila naše plány strávit zítřejší prvomájový den na Strakonicku v kruhu svých známých a přátel. Je však před námi hodně dnů, kdy se jistě budeme moci sejít, diskutovat i řešit problémy, které nás tíží.

1. máj je svátkem práce a slaví ho lidé prakticky po celém světě. Svátek zavedla v roce 1889 II. internacionála (marxistická), a to na paměť vypuknutí velké stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886,  za osmihodinovou pracovní dobu a zachování stejné mzdy, která vyústila 3. a 4. května 1886 v Haymarketský masakr, střelbu policie do stávkujících, následné zatýkání, soudní procesy a popravy vůdců stávky. Od té doby je právo na práci stále základním právem, které je nutné i nadále chránit.  

Ve slavných májových dnech nezapomínejme ani na ty, kteří před pětasedmdesáti lety v boji proti německým okupantům obětovali své životy. Zastavme se, položme k jejich hrobům a památníkům květiny. Zachovejme ve své mysli památku hrdinů, díky kterým můžeme žít v míru. Delegace Okresního výboru KSČM se i v této situaci pokloní padlým hrdinům na místech jejich posledního odpočinku individuálním způsobem, nebo v malých skupinkách.

Máme stále na paměti, že nikdo nesmí být zapomenut, že nikdo není zapomenut a že ani jeden pomník nesmí zůstat bez kytičky. Fašismus a války nesmí mít již ve světě místo!

Autor: 
Marie Pavlovičová, předsedkyně OV KSČM Strakonice
Zdroj: 
VV OV KSČM Strakonice