Dnes, před 75 lety se setkala americká a sovětská vojska na Labi

25. 4. 2020

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump vydali dnes společné prohlášení u příležitosti 75. výročí setkání svych armád na Labi. Prezidenti označili "ducha Labe (Elby)" za příklad toho, jak mohou obě země odložit rozdíly a spolupracovat ve jménu dosažení společného cíle. Tisková služba Kremlu o tom zveřejnila zprávu.

labe_1945.gif"Duch Labe - Elby" je příkladem toho, jak naše země mohou odložit rozpory, vybudovat důvěru a spolupracovat na společném cíli," stojí v prohlášení. Odmítnutí, že země dávají na nejzávažnější výzvy tohoto století je poctou odvaze těch, kteří bojovali proti fašismu, prezidenti uvedli v prohlášení.

Den předtím v pátek 24. dubna zveřejnilo ruské ministerstvo obrany unikátní archivní snímky pořízené během setkání na Labi. Patří mezi ně přátelská spojenecká setkání a slavnostní akce. Také publikoval dopis americké armády Joseph Polowski sovětskému maršálovi Koněvovi, ve kterém připomíná společnou přísahu sovětských a amerických vojáků žít v míru.

Zdroj: https://www.rbc.ru/politics/25/04/2020/5ea462639a7947409c7d08b4?from=fro...

Fotogalerie

Zdroj: 
foto + rbc.ru