75. let od přijetí Košického vládního programu

5. 4. 2020

Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků vyhlášený 5. dubna 1945 v Košicích,  tzv. Košický vládní program, byl programem obnovy a budování nového československého státu.. 

Program nové československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků, jak zněl jeho oficiální název, svým obsahem ovlivnil poválečný vývoj v Československu. V 16 kapitolách byly zformulovány hlavní zásady budování nového československého státu.

Základem státní a veřejné správy se staly národní výbory. Politické strany byly sdruženy do Národní fronty. Pořádek a vnitřní bezpečnost státu měly zajistit nové bezpečnostní sbory. Republika se stala státem dvou rovnoprávných národů Čechů a Slováků. Předsedou vlády se stal sociální demokrat Zdeněk Fierlinger, do té doby československý vyslanec v SSSR. V nové vládě bylo 16 českých a 9 slovenských ministrů.

Vládní program otevřel prostor i pro vyrovnání se s protektorátní minulostí - potrestání zrádců a kolaborantů a konfiskace jejich majetku, zákaz činnosti fašistických organizací a některých politických stran.

kvp.jpgMoskevská jednání

Přijetí Košického vládního programu předcházely rozhovory mezi londýnskou exilovou vládou a komunistickou moskevskou emigrací. Rozhovory probíhaly ve dnech 22. - 29. března 1945 v Moskvě.

Na jednáních byli přítomni za sociální demokracii Zdeněk Fierlinger, Václav Majer a V. Patzak. Za KSČ Klement Gottwald, Václav Kopecký, Rudolf Slánský, Václav Nosek a Bohuslav Laštovička. Za národně socialistickou stranu Jaroslav Stránský, Josef David, Prokop Drtina a František Uhlíř. Za lidovou stranu byli přizváni na jednání Msgre. Jan Šrámek a Msgre. František Hála (jednání se účastnil pouze on). Slovensko zastupovali představitelé Slovenské národní rady Gustáv Husák, Ladislav Novomeský, Vavro Šrobár, Jozef Styk, Jozef Šoltész a Ján Ursíny. Prezident Beneš se rozhovorů neúčastnil, ani do nich aktivně nezasahoval.

Košický vládní program ve formátu pdf zde

Košický vládní program také zde: 

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/kosicky-vladni-program-5-4-1945/