Solidarita…Ale jen od některých!

3. 4. 2020

Koronavirus, COVID-19, rouška a respirátor. Asi nejfrekventovanější slova posledních dnů, která slyšíme v rádiích, vidíme v televizi, na internetu nebo čteme v novinách. Žalostný nedostatek ochranných pomůcek, který Českou republiku zastihl na počátku boje s koronavirem, se pomalu začíná díky obrovskému nasazení dobrovolníků (vč. těch z KSČM), vybraných tuzemských podniků, ale zejména dodávkám z Čínské lidové republiky a Vietnamu, konečně obracet k lepšímu.

Obvykle platí, že v krizových časech člověk pozná ty opravdové přátele. Zatímco někteří škarohlídi u nás vidí v dodávkách ze socialistických zemí jejich jakési „upevňování“ jejich postavení, sami nenabízejí žádnou alternativu, odkud zajistit tak obrovské dodávky ochranného materiálu. USA? Ale kdeže. Ty na své spojence zapomenou hned při prvním problému. Myslí (téměř) vždy jen sami na sebe. To dokazuje i jejich ostudné chování, kdy přímo na letišti v Číně zastavili jejich obchodníci letadlo, které mělo dodat ochranné pomůcky do Francie. Zaplatili v hotovosti za respirátory třikrát více a Francouzům – spojencům Ameriky – tak zbyly oči pro pláč. Ostatně ani jejich snahy o získání patentu na léky proti COVID-19 nevykazovaly znaky nějakého „přátelství“ vůči Evropě. A když jsme u Evropy, tak za zmínku stojí i chování EU. Itálie a Španělsko zažívají aktuálně neskutečně náročné dny. Na pomoc tam dorazily týmy lékařů – mj. z Ruska, Číny nebo Kuby. Jenže Evropská unie místo starosti o jedny ze svých největších členských států ústy předsedkyně Evropské komise Ursuly van der Leyen hořekuje nad tím, že některé státy si dovolily omezit pohyb osob. Jen pro dokreslení podotýkám, že tuto osobu volili europoslanci za ANO2011, KDU-ČSL, TOP09 a STAN.

Jihomoravský kraj poskytl pomoc pro boj s koronavirem na počátku roku čínským provinciím, s nimiž má uzavřené memorandum o spolupráci. Pár omezených jedinců se k tomu vyjádřilo negativně. Jsem zvědav, co napíšou teď, když provincie Hainan dodá (nikoli prodá!) jižní Moravě 300 ochranných obleků a téměř 5 tisíc respirátorů. Ve svém příspěvku na mé facebookové stránce jsem uvedl, že toto je ten pravý význam slova solidarita. A za tím si stojím.

Autor: 
Stanislav Navrkal, předseda Klubu KSČM v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje