Připomínáme si 30. výročí vzniku KSČM

30. 3. 2020

Zítra, v úterý 31. března 2020, si komunisté Jihočeského kraje, ale i celé České republiky připomenou 30. výročí založení a vzniku Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM).

Vzhledem k trvajícímu „Nouzovému stavu“ vyhlášeného Vládou České republiky, nebude možné si toto výročí připomenout slavnostním způsobem, na schůzích a seminářích. Využíváme proto k připomenutí tohoto výročí jen této cesty.

Slavíme 30. let poctivé práce pro občany této země a pro naší Českou republiku! Celou dobu jsme stáli na straně lidí práce.

30-let-kscm-2.pngPřipomínáme si v těchto dnech také nelehkou cestu vývoje naší strany i naší společnosti po roce 1989, na které bylo potřeba vybojovat mnoho těžkých zápasů za sociální jistoty, spravedlnost a za důstojný život našich lidí v míru. KSČM v tom sehrála nezastupitelnou úlohu. 

Zůstali jsme jedinou skutečnou levicovou politickou stranou zastoupenou v Parlamentu ČR, i jako jediná komunistická strana ze zemí bývalého socialistického tábora jsme zastoupeni v Evropském parlamentu!

Připomeneme si také hlavní a postupné kroky vzniku KSČM?

Počátečním a prvním krokem bylo vytvoření územní organizace. O tomto kroku rozhodl v prosinci 1989 mimořádný sjezd KSČ. Po nezbytné přípravě v tehdejší turbulentní době vznikla územní organizace v českých zemích na svém ustavujícím sjezdu dne 31. března 1990 s názvem Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM). Spolu s územní organizací Komunistické strany Slovenska tak reálně  v této době existovaly na území Československa dvě územní organizace KSČM a KSS, které na celostátní úrovni zastřešovala federální Komunistická strana Československa ( KSČS ).

Druhým krokem bylo vytvoření samostatné Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Její první řádný sjezd se konal 13. - 14. října 1990 v Olomouci. Přijal samostatný program a zažádal o oficiální registraci. Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) byla poté oficiálně zaregistrována Ministerstvem vnitra ČR dne 28. listopadu 1990.

Ale to už je jiné časové období v historii vzniku KSČM, které si připomeneme slavnostním způsobem v podzimním termínu.

Zdroj: 
Jihočeský krajský výbor KSČM