Pasov: Popeleční středa jako demonstrace Levice (Die Linke) proti současnému systému a problémům kapitalismu

6. 3. 2020

Jako naprosto ojedinělou akci hodnotí členové malé čtyřčlenné delegace Jihočeské organizace KSČM politickou demonstraci organizovanou Die Linke (Levice) na Popeleční středu 26. února před zahájením Masopustu v prostorách výletní lodi v Pasově na Dunaji.

Veřejností a politikou hýbou v zemích sousedících s naším krajem ekonomické a sociální problémy současného kapitalismu a sílící fašizace a extrémismus. Předseda aktivu pro mezinárodní spolupráci Jaroslav Hanus zdůraznil některé aspekty z vystoupení Německých politiků na tomto každoročně organizovaném a pro nás mimořádně zajímavém mítinku Die Linke.

Josef Ilsanker, předseda okresní organizace Die Linke se jako první řečník zabýval přípravou na komunální volby, které se uskuteční v Bavorsku 15. března. Jejich hlavními volebními tématy jsou sociálně ekologické požadavky, cenově dostupné bydlení a ekologická městská doprava. Mluvčí Die Linke v Hessenském parlamentu Janine Wisslerová se za celou stranu ohradila vůči tomu, že jsou stavěni na roveň s AfD. Je to neslušné, hloupé a společensky nebezpečné srovnávání. Poukázala na politiku CDU, která má za hlavní cíl obhajovat zájmy kapitálu, který přinesl problém drahého a tím pro pracující lidi nedostupného bydlení a zneužívá pozici zaměstnanců.

Pohledem na politiku z jiného úhlu bylo vystoupení kabaretisty Urbana Priola, výrazného kritika spolkové vlády. Mimo jiné vůči svému oblíbenému objektu, jímž je A. Merkelová, parafrázoval, že je nejlepší „sociální demokratkou“, když svým politickým rozhodováním oslabuje vlastní stranu CDU.

Člen Spolkového sněmu a bývalý předseda Evropské levice Gregor Gysi se zabýval probíhající vládní krizí v Durynsku, kde se CDU pod vedením své nové spolkové předsedkyně strany nechala vmanévrovat do slepé uličky, když podpořila volbu představitele Svobodných premiérem, a tedy koalici Svobodných, CDU a AfD. Gregor Gysi upozornil na nebezpečí, které vzniká, když se demokratické strany, kam podle něj patří i Die Linke nechtějí postupovat jednotně, pak se vytváří prostor pro extrémismus všeho druhu. Jako příklad uvedl situaci ve městech Hanau, Halle a v dalších.

Na závěr budu citovat obdivná slova Víti Veláta na adresu tohoto mítinku – „výborná organizace a neskutečná účast více než pěti set lidí, a z nich nejméně polovina byli mladí. Horní paluba této krásné a velké výletní lodi byla zcela zaplněna a další účastníci seděli i na spodní palubě a mohli sledovat řečníky na projekčním plátně. Úderné projevy střídala živá hudba a politický bavič. Na lodi se prodávalo občerstvení a po celé čtyři hodiny vládla vynikající nálada. Na akci bylo několik novinářů i televizní štáby. Venku byly plakáty a poutače, na dolní palubě bylo na stolech k dispozici mnoho propagačních materiálů Die Linke a Komunistické strany Horního Rakouska, když z Lince jezdí soudruzi do Pasova každoročně.“

„Něco takového se u nás zatím nevidí,“ posteskl si Víťa Velát. „Přál bych si, aby se této akce zúčastnilo více našich stranických funkcionářů ze všech úrovní včetně ústředního výboru, aby si vzali vzor a viděli, jak se má organizovat politická akce.“ 

Fotogalerie

Autor: 
Ivan Nadberežný
Zdroj: 
Fotoreportáž: Vítězslav Velát