Připravuje se "Nová Jalta". Bude hledáním nového mechanismu rovnováhy světové moci?

4. 3. 2020

Vladimir Putin letos v lednu navrhl uspořádat zasedání hlav států - stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Rusko, Čína, Spojené státy, Francie a Velká Británie), neboť jejich vliv na světovou politiku lze považovat za dominantní. Takovou myšlenu ihned podpořil i Donald Trump. Jednání se již vedou a zdá se, že první kolo jednání může nastat v podzimním termínu, ale může se konat i dříve.

Co jednání v takovém formátu předpředchází?

V Jaltě na počátku roku 1945 byly položeny základy poválečného světového řádu: byla definována nejen budoucnost Evropy, ale byla fixována světová rovnováha moci. Zakotvena v existenci Rady bezpečnosti OSN s jejími pěti stálými členy s právem vetem. Fungování velké "pětky" však bylo téměř od počátku nedokonalé s odkazem na turbulentní vývoj pevninské a ostrovní Číny.

Rok 2014 znamenal milník - Rusko otevřeně odmítlo akceptovat Západ jako světového vůdce a vládce. Tlak na Moskvu k ničemu nevedl. Rusko se nepodvolilo a jeho vliv na globální politický vliv spolu s Čínou sílí. Naopak pozice Spojených států v globálním vlivu oslabuje, geopolitické spory se vyhrocují a eskalují do stále více těžko řiditelných procesů mezi státy velké „pětky“.

Hlavní geopolitické příčiny

Čína se stala první ekonomikou na světě, Británie opustila Evropskou unii, Francie se snaží stát evropským lídrem, ale Evropa si nemůže zvyknout na myšlenku nevyhnutelného bezprostředního nezávislého života bez kontroly Nad Spojenými státy, což zase ztrácí Blízký východ Východ, kde již existuje několik vleklých válek najednou. A to je jen část změny světa. Které jen trhají od sebe již nefunkční mechanismus rovnováhy moci.

Stanovení nových pravidel světového řádu pro další světový vývoj je nezbytné a současně bude velice obtížné. Ale je důležité alespoň zahájit diskusi o budoucí rovnováze moci a světovém řádu, což se již intenzivně připravuje.

Související:

Beseda s českými špiony, kteří působili v USA a v Brazílii před rokem 1989. Připravuje se Jalta 2. V rozbití Československa má prsty SRN.

Autor: 
jk
Zdroj: 
https://vz.ru/