Jihočeská krajská konference KSČM ve znamení změn

9. 2. 2020

V sobotu 8. února se konala v Českých Budějovicích v Domě kultury Metropol - Malá scéna, krajská konference jhočeské organizace KSČM. Jednání se zúčastnila delegace ÚV KSČM v čele s předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem, který je současně delegátem konference, a předsedkyní Ústřední revizní komise KSČM Marii Pěnčíkovou. Jednotlivé okresy zastupovalo 44 delegátů a 18 hostů.

V obsáhlé diskusi vystoupilo 18 diskutujících. Reagovali na místy kritickou Zprávu o činnosti Jč KV KSČM za období 3. 3. 2018 - 8. 2. 2020, která poukázala na některé nesplněné úkoly v usnesení minulé konference. Jak se ukázalo, bylo společným jmenovatelem diskusních vystoupení hledání nových impulsů praktické politiky jihočeské KSČM s novými a mladšími lidmi. Z vystoupení předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa v tomto smyslu, mimo jiné, zaujala myšlenka přechodu od kapitalismu k postupnému budování socialismu parlamentní cestou. Získat podporu občanů, je strategickým cílem, který se jistě odrazí i v diskusi na XI. sjezdu KSČM v Brně. Jedním ze směrů jakým způsobem dosáhnout zlepšení, jak často zaznělo, je orientovat se více na mladší a obměněné vedení jihočeské stranické organizace. To se projevilo při volbách krajských stranických orgánů a kandidátky pro podzimní krajské volby. V tajných volbách se delegáti velmi často rozhodovali jinak, než byly předložené návrhy.

Předsedkyní Jč KV KSČM byla opětovně zvolena Alena Nohavová, předsedou krajské revizní komise Ivan Nadberežný, předsedou krajské rozhodčí komise Jiří Kladívko a členem VV ÚV KSČM za Jihočeský kraj Tomeš Vytiska. Do (pléna) Jč KV  bylo potvrzeno, již na okresních konferencích zvolených, 21osob.

 Lídrem krajské kandidátky pro podzimní volby do krajského zastupitelstva byl zvolen pětačtyřicetiletý Radek Nejezchleb, drážní zaměstnanec, následuje ho o dva roky mladší Vilém Klapsia, stavební technik a současný krajský zastupitel.

V první desítce na kandidátce je sedm zástupců střední generace ve věku od 39 do 48 let, a sedmička těch, kteří už jako krajští zastupitelé pracovali. Zkušenost budou vnášet do volební kampaně na třetím místě exposlankyně Alena Nohavová, čtvrtý v pořadí známý starosta a předseda krajského klubu zastupitelů Václav Kučera, na páté místo byl delegáty krajské konference umístěn bývalý krajský radní pro školství a kulturu advokát Tomeš Vytiska. Z těch mladších už v radě kraje pracovali také Václav Ebert a Hana Tůmová. 

Fotogalerie

Autor: 
jk
Zdroj: 
+ foto: vlastní