V Rusku reagovali na útok na sochu maršála Koněva: Budeme požadovat opatření k ochraně historické paměti o 2. sv. válce

28. 12. 2019

Ruská strana bude na všech mezinárodních úrovních požadovat přijetí opatření na ochranu historické paměti o druhé světové válce, prohlásil předseda Výboru pro mezinárodní záležitosti Státní dumy RF Leonid Slucký, který komentoval zprávu o znesvěcení pomníku maršála Sovětského svazu Ivana Koněva v Praze. Velvyslanectví RF „barbarský čin“ odsoudilo.

Ruské velvyslanectví v Praze označilo dnešní útok na pomník maršála Ivana Koněva za obzvláště cynický čin. Ambasáda dále opět vyzvala české úřady, aby zajistily pomníku odpovídající ochranu a potrestaly viníky.

„Opětovná vandalská výtržnost na pomníku maršála I.S.Koněva v městské části Praha 6 v den narozenin tohoto slavného vojvůdce vypadá obzvlášť cynicky a názorně vypovídá o úrovni kultury těch, kdo tady válčí s pomníky osvoboditelům a současně se snaží heroizovat komplice nacistů. Opětovně vyzýváme české úřady, aby zabezpečily pomníku naší společné historie – memoriálu I.S.Koněva – náležitou ochranu a nenechávaly beztrestnými barbarské zločiny,“ stojí na Facebooku ruské ambasády. Celý článek zde: