Kovařík (KSČM): Bezpečnost občanů ČR, a to i kebernetickou, nelze opomíjet. Jsme znepokojeni ...

24. 12. 2019

Podle Spiegelu, měly NSA a CIA tajná agenturní pracoviště i v Praze. Podle manažera bezpečnosti IT a hosta v ČT Špidly  hluboký průnik a ochromení počítačových sítí Benešovské nemocnice a OKD vypadá na to, že někdo testuje naši odolnost. Kdo to je neví a neví ani, zda jde o státního či privátního aktéra.

Jak TOP News s odvoláním na dobře informované zdroje ve Washingtonu před časem informoval, CIA dokáže provést kybernetický útok, či ukrást informaci a zanechat stopu země či osoby, kterou z činu obvinila. Následně k tomu rozpoutat "bezpochybnou" mediální kampaň, proti které není obrany. Na to se specializuje divize kybernetických operací CIA UMBRAGE, která provádí i tzv. mimicking, maskující průniky jejich hackerů za útoky jiných států. Známe-li její "schopnosti", lze předpokládat, že umí zinscenovat téměř cokoliv, např. vložit podvržené dokumenty, či třeba dětskou pornografii do mobilů a počítačů kterékoli země, společnosti nebo významné osoby. To mj. znamená, že už nemůžete ani vědět, zda svědectví, předkládaná soudu proti nějak obviněnému či společnosti jsou reálná, nebo kýmsi podvržená. Znáte větší ohrožení demokracie ve světě? 

Navíc podle svědectví Udo Ulfkotta, dnes již nežijícího německého novináře, dlouhá léta spolupracujícího se CIA a autora knihy Koupení novináři, se podle pokynů tajných služeb, připravují účelové mediální kampaně, které jsou pak v redakční části zveřejňovány pod jmény "renomovaných" novinářů.

Spiegel zveřejnil i odtajněné dokumenty o programech TEMPERA a XKeyscore. To vše velmi znepokojuje řadu zemí v EU. V rámci programu XKeyscore tajná služba monitoruje a zaznamenává prakticky každou akci, kterou uživatel na internetu vykoná. Program umožňuje vyhledávání na základě pouhého "podezřelého chování". Stačí, silné šifrování, nebo mluvit cizím jazykem. XKeyscore nabízí agentům NSA skutečně podrobný pohled na "prakticky libovolnou aktivitu, kterou daný uživatel na internetu vyvíjí". Umožňuje vyhledávat osoby na základě "podezřelých akcí", sledovat jejich e-maily, chaty a webovou historii, dokonce i sledovat, co daná osoba vyhledávala a s jakými dokumenty pracovala. Je zaváděn systém tzv. tematické analýzy. A dokonce prý dokáže i vyhodnocovat sarkazmy. 

Podle Spiegelu, měly NSA a CIA tajná agenturní pracoviště i v Praze, kam byli přesunuti odhalení špioni z Německa.

Jak čelit útokům na strategickou telekomunikaci a infrastrukturu ČR?

Dobře navrženou, podle přísných pravidel řízenou a provozovanou páteřní optickou síť lze velmi obtížně nabourat. Je dosud jedinou známou možností pro bezpečné komunikování přísně utajených informací, jakož i řídicích systémů důležité státní infrastruktury, včetně obrany. Lze tvrdit, že teprve Národní telekomunikační síť striktně realizovaná na optických okruzích je zárukou rozvoje mnoha dalších aktivit kybernetické bezpečnosti státu. Navíc je odolná proti většině přírodních katastrof pocházejících z klimatických či vesmírných poruch, jakož úmyslných i neúmyslných incidentů, jejichž původcem jsou lidé. Tedy výpadky GPS, všech typů radiových, počítačových či satelitních sítí.

Ani sebelépe zabezpečený počítač neznamená plnou záruku, že data v něm uložená jsou v bezpečí. Dokonce ani počítače trvale odpojené od internetu nejsou za určitých okolností zárukou 100% zabezpečení dat, a to ani v případě, kdy se k nim fyzicky nedostane nikdo „nepovolaný“, aby je nakopíroval na CD apod. 

Milan Rokytka, TOP Chairman and Editor in Chief

Z originálu krátil: jk

Zroj: https://www.tydenikobcanskepravo.cz/?view=classic

Autor: 
Milan Rokytka, ilustrace: pixabay
Zdroj: 
www.tydenikobcanskepravo.cz/?