Propaganda o dobrých důchodech v řeči statistických čísel

26. 11. 2019

Není důchod jako důchod. Podíl HDP na důchody v Česku stagnuje a za cizinou zaostáváme. Podíl HDP na důchodech v Česku za období 2011 - 2017 klesal. Novou statistiku jsem zatím nedohledal. Evropský trend je ale opačný.

K roku 2017, to je za posledních sedm let podíl důchodových výdajů na HDP klesl z 9,7 na 8,2 procenta. Ani zvyšování důchodů za poslední 2 roky (900,- Kč/rok) nic neřeší. Podstatnou výši zvýšení (700,- Kč) spolkne zákonná valorizace vysoké inflace a na reálné zvýšení důchodů nezbyde ani 200,- Kč

ČR vydávala na důchody toto % HDP:

• Rok 2011 … 9,4%
  • Rok 2012 … 9,7%
  • Rok 2013 … 9,2%
  • Rok 2014 … 8,8%
  • Rok 2015 … 8,6%
  • Rok 2016 … 8,3%
  • Rok 2017 … 8,2%
  • Rok 2018 ... 8,2 – 8,3%  (můj odhad)

Průměr EU je cca 10 %.
Rakousko a Francie vydávají kolem 12 % svého HDP.
Řecko cca 15 %.
To je důkaz, že vláda vedená A. Babišem ČR své důchodce chrání jen velmi málo. Podíl HDP na důchodech je základní problém nízkých důchodů. Podle řady ekonomů je základní problém v odlivu divident. Přitom jde o politické rozhodnutí.

A k tomu dodejme, že v roce 1989 byl důchod 56 % mezd a nyní je to 38 %. V roce 1989 byly také životní náklady nízké (bydlení, potraviny, energie, zdravotnictví „zdarma“...). Vyšší  ceny byly u věcí zbytných (televizní přijímače, auta apod.). Nyní je trend opačný. Věci potřebné k životu nepoměrně dražší a zbytné relativně levné

Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek
Vlastní, (Eurostat)