To bylo řečí, že nebudeme kádrovat. A dnes tu pan Rejžek plive jedovaté sliny, kudy chodí, řekl Jiří Valenta pro Parlamentní listy

2. 11. 2019

„Prezidentský majestát by neměl být účelově zesměšňován a ponižován těmi, kterým o naši zemi ve skutečnosti možná ani nejde,“ míní poslanec Jiří Valenta (KSČM) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Jsem si jist, že ani budoucí hlava státu si ‚nepadne do oka‘ s každým. A nebylo tomu tak ani v minulosti! Ovšem, naše ‚objektivní a svobodná média‘ k tomuto často zcela tendenčně mlčela a nepozvání některých na různé státní akce se naopak hodnotilo jako morální a správné. A dnes tolik ‚křičí‘. Divné!“ komentuje.

Předseda ODS Petr Fiala se do prezidenta Zemana opřel skrze to, kdo byl, a kdo nebyl na Hrad pozván 28. října. „Myslím, že rozdělování společnosti začíná na Hradě při rozesílání pozvánek,“ napsal na Twitteru. Co k tomu říci?

V tomto ohledu zastávám názor, že pozvání na Hrad by měl obdržet každý relevantní politik, ovšem nikoli již ten, kdo pozvánku prezidenta v minulosti odmítl. A to čistě z osobních nebo politických důvodů. I v politice je nutno chovat se racionálně a korektně, teatrálnost a ubohé politikaření některých já striktně odmítám. Kdo již jednou před médii účelově a trapně exhiboval a ukazoval přitom své „politické svaly“, anebo samotnou osobu prezidenta v minulosti urážel, může v tom přece demokraticky pokračovat i nadále. Lépe však mimo společnost těch, kteří chodí na Hrad v poklidu a přátelství slavit nejvýznamnější svátek naší země, výročí nabytí státnosti.

Osobně jsem na akce, které byly spjaté s osobou exprezidenta Václava Havla, také nechodil, ale nikdy jsem si ho nedovolil urážet například v souvislosti s jeho zdravím. A žádné pozvánky jsem před médii, z ideologických důvodů, obrazně řečeno, „netrhal“. A vězte, že by se v souvislosti s panem Havlem našlo takovýchto důvodů nepřeberně!

Více v rozhovoru Parlamentnich lístů.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy