Koněva nedáme!

3. 9. 2019

Ve spontánní hodinovou manifestaci občanů přerostl pondělní mítink u sochy sovětského maršála I. S. Koněva v Praze 6 na náměstí Interbrigády. Promluvili na ní politici napříč spektrem a zástupci angažované veřejnosti. Účastníci byli seznámeni s otevřeným dopisem předsedovi vlády, aby zabránil dalšímu ponižování sovětských osvoboditelů od fašismu, neboť socha je všeobecně chápána jako jejich symbol.

»Světlá památka hrdinů, kteří nám přinesli mír a svobodu, už nesmí být rukojmím nevychovanců. Neumí-li si vážit toho, že pomník zdobí právě jejich čtvrť, je třeba je zbavit pravomocí, jež si k němu nárokují,« uvádí se v otevřeném dopise, který obdržel nejen premiér, ale také předsedové všech parlamentních stran a hnutí. Signatáři, kterými jsou předsedové dvou desítek zapsaných spolků - například OS Ne základnám, Unie českých spisovatelů, Aliance národních sil, Spolek českých novinářů, Čs. vojáci v záloze za mír, Společnost Julia Fučíka, Vlastenecké sdružení antifašistů, Česko-ruská společnost, Slovanský výbor, České mírové hnutí, Vojáci proti válce, a další se připojují - vyzvali Andreje Babiše (ANO), aby vláda zajistila pražskému pomníku I. S. Koněva status a ochranu odpovídající jeho významu, například prohlášením za národní kulturní památku či převzetím pozemku do vlastnictví státu (socha je v současnosti v majetku MČ Praha 6). Se zněním dopisu seznámil Josef Skála, předseda spolku Magistra Vitae.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič reagoval na vlajku NATO, kterou mával jeden narušitel akce: »Máme se snad klanět vlajce NATO, když NATO je těhotné krví a utrpením, které roznáší za poslední desetiletí?« Musíme dle něho postavit hráz neonacismu. Cestu z Trutnova do Prahy vážil další komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, jenž vystavil stopku starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09). Ubezpečil, že až přijde správný čas, přijdou občané také na radnici Prahy 6 a tam řeknou svůj názor na Koněvovu sochu. »Pravda vítězí, jak stojí na prezidentské standartě. My máme pravdu, a zvítězíme! dodal účastníkům optimismus a sil poslanec.

Nad plachtou kolem sochy se pozastavil také předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik»Prý na ochranu před vandaly nechal starosta Prahy 6 pokrýt sochu maršála Koněva plachtou. Nezbývá, než doufat, že tento revoluční nápad starosty TOP 09 nebudou uplatňovat jako boj proti vandalismu i jinde. To bychom totiž mohli žít mezi plachtami. Přemýšlel tento ‚chytrý‘ starosta, co bude dělat, až vandalové popíšou i plachty? To tedy spotřeba plachet jejich výrobcům stoupne.«

Občané zaplnili při akci prostranství kolem sochy. Mezi nimi byli také první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, místopředseda ČSBS Emil Kulfánek, předsedkyně pražské organizace KSČM Marta Semelová, členové vlasteneckých organizací a stovky občanů.

Více na http://www.halonoviny.cz/articles/view/51857480

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny/Monika Hoření