KSČM o výši deficitu: Chceme jednat a vyjednat kompromis. Ale nejsme závislí na toleranci vlády a o podpoře se rozhodneme později …

26. 8. 2019

Komunisté jsou připraveni dál jednat o výši státního deficitu. Ministerstvo financí počítá se schodkem 40 miliard, KSČM požaduje deficit ve výši 30 miliard korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Jednání o státním rozpočtu podle něj ještě jenom začínají a komunisté se na nich budou snažit prosadit, aby došlo na jejich priority a aby bylo naplněno to, co slíbili.

»Ve zpomalující ekonomice je třeba dbát na to, aby deficit byl blíže k těm třiceti miliardám,« uvedl s tím, že o rozpočtu se hlasuje v prosinci. »Máme čtvrt roku na to, abychom našli nějakou společnou cestu,« dodal šéf komunistických poslanců.

Když se podaří najít kompromis, jsou komunisté připraveni jednat o tom, že podpoří rozpočet. »Pokud ne, my nejsme životně závislí na tom, abychom tuto vládu nadále tolerovali, pevně stojíme na zemi, jsme zodpovědná strana a chceme, aby programové priority byly naplněny. Současně chceme, aby se zbytečně nerozevíraly nůžky deficitu, protože ekonomika zpomaluje, do budoucna budeme potřebovat rezervy,« vysvětlil Kováčik.

Poslechněte si celý rozhovor na ČT https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/21...

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT