22. červen 1941: Den, kdy začala Velká vlastenecká válka

22. 6. 2019

Dvacátý druhý červen roku 1941 je jedním z nejsmutnějších dat v historii Ruska. Jedná se totiž o den, kdy začala Velká vlastenecká válka. Toto datum připomíná všechny oběti, mučené ve fašistickém zajetí, i lidi, kteří zemřeli na hlad a kvůli bídě.

V Rusku a zemích SNS vzpomínají na slavné obránce vlasti, kteří bránili svou rodnou zemi, ale také na odvahu, hrdinství a odolnost ruských vojáků, důstojníků či obětavost dělníků – žen, starších lidí, dětí.

Výročí Dne paměti a smutku – Dne začátku Velké vlastenecké války (1941) bylo ustanoveno dekretem prezidenta Ruska ze dne 8. června 1996. Stalo se tak jako pocta obětem Velké vlastenecké války, která probíhala v letech 1941–1945, a také obětí všech válek za svobodu a nezávislost Ruska.

V Den paměti a smutku jsou v zemi vyvěšovány státní vlajky Ruské federace. Bylo doporučeno, aby kulturní instituce, televizní a rozhlasové stanice nezahrnovaly do svého programu zábavné pořady či podobné akce.

Vedení země a veřejní činitelé v tento den pokládají věnce k hrobu neznámého vojína v Moskvě. V tento den se obecně po celé zemi koná mnoho akcí věnovaných vzpomínce na všechny, kteří zemřeli během této strašné války. Rusové zapalují svíčky a pokládají květiny k hrobu neznámého vojína, k pomníkům a memoriálům v různých městech Ruska. V kostelech ruské pravoslavné církve se konají bohoslužby za mrtvé.

Vložil:jk