Petrohradské ekonomické fórum 2019 a návštěva čínského prezidenta Xi Jinping v Rusku

6. 6. 2019

Čínský prezident Si přiletěl 5. června 2019 na třídenní návštěvu za svým „nejlepším přítelem“ Putinem. Zapojí se také do jednání ekonomického fóra v Petrohradu. Tato zpráva nebyla pro česká média hlavního proudu zajímavá. Byla zajímavá jen informace o tom, že čínský prezident přivezl dvě pandy.

Co je na tomto jednání a ve vztazích představitelů Číny a Ruska důležité?

- Jednalo o spoustě návrhů obchodních dohod, z nichž na první pohled nejzajímavější je už dojednaná dohoda na tom, že z olbřímích obchodů mezi oběma zeměmi zcela vypadnou dolary a budou plně nahrazeny národními měnami,

- Čínská automobilka GWM při této příležitosti slavnostně otevřela v Rusku svou montovnu,

- Podepsány jsou i dohody, které využívají Trumpovy obchodní války, díky níž Rusko namísto USA dodá do Číny rýži, kukuřici, sóju a ječmen, v jednání je vývoz ruského masa, přičemž záměny amerického vývozu za vývoz ruský mohou být prý trvalé, 

- Světová banka mezitím hlásí, že ruská ekonomika bez ohledu na sankce a jiné obchodní tlaky loni rostla o 2,3 procenta, což je maximum za posledních šest let.

Čínský prezident Si v rozhovoru sdělil, že v současných náročných podmínkách se malé a střední podniky snaží udržet svou existenci. Proto byly vyzvány "aby uvažovaly o přesunu výroby do Ruska" Řekl a dodal, že "čínské zboží vyrobené v Rusku by mohlo být dále prodávány ve Spojených státech a dokonce i v Evropě."

Autor: 
foto: © Sputnik / Alexei Druzhinin, ( jk )
Zdroj: 
rt.com