ČSSD se v otázce důchodů na rok 2020 chová jako sir Humphrey z britského seriálu "Jistě, pane ministře"

20. 3. 2019

Penze vzrostou v roce 2020 o devět stovek, vykřikuje ČSSD a ministryně Maláčová. Hloupost nebo pitomost? Odhlédneme-li od faktu, že jde o prvotní návrhy a úvahy při tvorbě státního rozpočtu na příští rok se nikdo neptá, co znamená oněch mediálně vypuštěných 900,- Kč. Jde o cenu peněz reálnou, nebo nominální??? To mají nás občany za hlupáky?

Moje odpověď pro seniory je: Nehleďte na vypouštěnou virtuální realitu a hezké řečičky "chytrých.". Zeptejte se přímo a jasně. O kolik rohlíků a másla si budeme moci koupit víc.

Hezkými řečičkami ČSSD dlouhodobě oplývá, to známe. Podobají se těm, které vycházejí z úst sira Humphrey z britského seriálu „Jistě, pane ministře“. Reálně půjde v roce 2020 jen o kompenzaci inflace, stejně jako je tomu letos roce 2019. A říci to dnes narovinu se ČSSD a vláda bojí. Vedení ČSSD chce z návrhů a úvah tvorby státního rozpočtu na rok 2020 vytlouci co největší propagandistický kapitál, získat volební podporu občanů a stabilizovat současné vedení strany.

Reálná čísla a k nim komentář guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka více než naznačují něco jiného. ČR musí počítat s utlumením HDP a s výší inflace kolem 2% a některé odhady jsou i vyšší.

Tedy důchodci, máte-li v bankách úspory jejich reálná hodnota poklesne, ačkoliv tu nominální výši budete stále mít. Alespoň zatím, bohužel, nedostanete máslo a rohlík navíc. Ne, to s lítostí a omluvou konstatuji, ale není to z mého zavinění.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní