Roman Blaško: Jdeme do voleb, abychom získali zpátky národní zájmy a národní suverenitu

10. 3. 2019

Z ROZHOVORU AKTUALNE.CZ: Podle lídryně KSČM do evropského parlamentu Kateřiny Konečné usiluje strana o dvouciferný výsledek a zisk čtyř mandátů. Pokud by se její odhad vyplnil, tak by do Bruselu pravděpodobně zamířil také Roman Blaško, člen KSČ, který je na čtvrtém místě levicové kandidátky. O historických událostech spjatých se stranou, k níž se hlásí, hovořit odmítá. Prý se dohodli, že v kampani minulost řešit nebudou. "Jsme generace, která to nezažila," říká 49letý redaktor a fotograf Haló novin.

"Byli jsme proti vstupu do EU, protože jsme si byli vědomi, že ztratíme národní suverenitu. Respektujeme vstup do EU díky referendu, které uznáváme. Jdeme do voleb, abychom získali zpátky národní zájmy a národní suverenitu. Ale jsme si vědomi, že nyní nejsou podmínky pro to, abychom vystoupili z Evropské unie. EU je tak destabilizovaná, že priorita stabilizace je významnější. Referendum o vystoupení z EU není na pořadu dne. Mnohem důležitější je vystavět alternativy přestavby EU a hlavně Evropy jako celku. Musí se přestat s rusofobií a počítat i s Ruskem, které je součástí Evropy. RUsko by mělo hrát roli ekonomickou a mělo by se s ním počítat jako se suverénním partnerem a velmocí, protože to je velká země, která hraje klíčovou roli. Nepočítat s ním v Evropě je totální nesmysl. Současná politika EU, transatlantických a neoliberálních sil je antiruská a myslím, že to nejen Evropu diskredituje, říká mj. Blaško.

"Pokud bych byl zvolen, chtěl bych se především věnovat mezinárodním otázkám, protože mám velkou zkušenost s pozorovatelskými misemi na Ukrajině. Jezdím tam dělat reportáže na sociální témata nebo sleduji demonstrace a pochody třeba banderovců, abych věděl, kolik lidí se jich účastní a jaké mají názory. Sbírám informace z veřejných zdrojů a od lidí z Donbasu. Sleduji zprávy OBSE, ti už asi čtyřikrát vyslovili nesouhlas s ukrajinskou vládou, když řekla, že tam jsou ruská vojska. Ale ta tam samozřejmě nejsou. Kyjevská vláda nepředložila důkaz, kdo dal předtím pokyn zastřelit ty lidi na majdanu. A Ukrajina také sabotuje vyšetřování sestřeleného letadla."

Celý rozhovor s Romanem Blaškem najdete na stránkách Aktualně.cz.- https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/idealni-usporadani-je-novodob...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Aktualne.cz