Kateřina Konečná vede k eurovolbám koalici Česká levice společně!

11. 3. 2019

Článek o neformálním setkání kandidátů KSČM napsala Anna Pěkná. Vyšel na zpravodajském serveru studentů FSV UK. Níže je celý článek. 

KSČM kandiduje do letošních eurovoleb v koalici levicových stran pod názvem Česká levice společně! a s heslem Nenechme to tak! Společnou kandidátku, v jejímž čele stojí Kateřina Konečná, tvoří poměrně mladí lidé (věkový průměr je 41 let) různých profesí. Jsou mezi nimi bývalí europoslanci, ale třeba i redaktor Haló novin nebo řidička kamionu. Koalici tvoří KSČM a Strana demokratického socialismu (SDS), ale i lidé hlásící se ke Komunistické straně Československa (KSČ). KSČ je strana, která se staví za socialismus budovaný na zásadách marxismu-leninismu, neuznává porevoluční uspořádání a jako symbol používá pěticípou rudou hvězdu se srpem a kladivem uprostřed.

Ve volebním programu KSČM najdeme například cíl zavést jednotnou evropskou minimální mzdu, posílit pravomoci Evropského parlamentu a Evropské občanské iniciativy (která může vyzvat Evropskou komisi k vyhlášení referenda), odmítnutí založení Evropského obranného fondu, ale i boj s klimatickou změnou. Lídryně kandidátky Konečná, dosavadní europoslankyně za KSČM, stanovila jako cíl zvýšit počet komunistických křesel v EP ze tří na čtyři.

Na úterním neformálním setkání kandidátů se jich novináři ptali na témata, kterými se zabývají. Ekologické otázky má na starosti Lukáš Pařízek z pátého místa kandidátky. Chtěl by se zaměřit na problematiku ubývajících zásob pitné vody a hromadících se odpadů. Řešením je podle něj sjednocení evropské daňové politiky. Říká, že náklady na ekologická opatření by měly nést nadnárodní korporace. Arťom Korjagin, na kandidátce pod číslem tři, považuje za hlavní téma „demokratizaci“ EU, konkrétně by chtěl do jejího rozhodování zapojit více celoevropských referend. Jako výhodu uvádí zkušenost strany s řízením socialistického státu, jeho principy by chtěl prosadit v kapitalisticky založené Evropě. Nejmladší člen kandidátky Andrej Bóna, který na ní zaujímá druhé místo, považuje za nutné zavést v unii jednotnou minimální mzdu.

„EU nemůže dál fungovat v systému, v jakém funguje, Evropská komise nám diktuje víc a víc a občané mají čím dál menší šanci být u toho,“ říká Kateřina Konečná. Podle ní EU vydává moc nové legislativy a chybí vize do budoucna, rozhodně by ale nepodpořila směřování k eurofederaci nebo zavedení eura v ČR. Kampaň za své zvolení vede s heslem Dejme EU Konečnou! V následujících šesti týdnech budou kandidáti České levice společně! ve třech transportérech jezdit po republice a diskutovat s občany.

Z neformálního setkání kandidátů KSČM Anna Pěkná

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM