Jak se nám daří na informačním poli

18. 1. 2019

Jde vlastně o souboj informací. Jak si na tom stojíme? Nemůžeme se spokojovat s tím, co servírují režimní mediální prostředky. Považujeme-li je za lži, musíme je odpovídajícími argumenty vyvracet. Jestliže jsou fakta o naší práci a programu zamlčována, musíme je ukázat a vyhlásit. Máme-li úspěchy, musíme je umět prodat! Víc než dlouhosáhlé přednášky je účinnější zformulovat jasná úderná hesla. Chceme-li bojovat s režimní propagandou, musíme mít životaschopnou propagandu svojí. V posledních letech se k této problematice podobně vyjadřují i naši straničtí představitelé, chápou její důležitost. Potřeba propagandu modernizovat bude narůstat a chtějí ji i rozšiřovat. Využívat náš levicový tisk v tištěné i elektronické formě, webové stránky a další sociální sítě. Takže výsledek: názory a požadavky k tomu shůry jsou známy a nepochybuji, že jsou správné. Co ale vidím při pohledu zdola? Jaká je realizace?

Požadavek využít pro stranické webové stránky moderní společný redakční systém je staršího data, asi tři roky. Weby pracující ve starém systému měly být postupně rušeny a měly přejít na systém nový. Umožní to třeba zjišťovat statistické údaje o sledovanosti a porovnávat je a hledat místa, kde je třeba pomoci. Z centra tam mohou pronikat informace a dokumenty celostranického dosahu, tedy usnadnění práce. Na jihu Čech máme jeden web KV a sedm webů OV (celkem 8). Myslíte, že všichni pracují v novém systému? Samozřejmě, že ne! Dva OV jsem na internetu vůbec nenašel a jeden OV zůstal ještě v jiném systému – ale pozor! Nejčerstvější aktualita na něm je z června 2016! Záměrně neuvádím (i dále) konkrétní místa. Není mým úkolem dělat nějaké hodnocení, chci jen statisticky ukázat, jak rozdílné jsou přístupy. Zvědavě jsem se podíval na internet na to, jak vypadají weby jiných KV. Celkem je jich 14. Tam je situace zdánlivě lepší. Jeden web KV je v rekonstrukci (možná přechází na doporučený redakční systém?) a jen dva KV pracují v jiných systémech. Je přitom mezi nimi  rozdíl – o jednom se dá těžko říct, že pracuje. Nejnovější aktualitu mají ze srpna 2017! Podobná je situace u dalších tří webů KV; pracují sice v doporučeném systému, ale nejaktuálnější jsou tam příspěvky ze srpna a listopadu 2018. Moje hodnocení – požadavek vrcholných orgánů strany z roku 2016 nebyl dosud splněn!

Protože se mluví i o sociálních sítích, podíval jsem se na profily na facebooku. Jak jsou na tom kraje? Našel jsem překvapivě celkem 11 profilů. (Jihočeský mezi nimi nebyl.) Není to ale dostačující k tomu, aby se funkcionáři tím mohli všichni pochlubit. Z těch 11 profilů ve 4 případech nejčerstvější příspěvky mají z roku 2017 a ve 2 případech dokonce z roku 2016. Tedy polovina v poloze „spící“. (Ty letopočty jsou bez překlepů, vím, že teď je rok 2019). Klad profilu na FB vidím v tom, že oproti webové stránce umožňuje čtenářům bezprostředně okomentovat zveřejněnou informaci (zpětná vazba). Stává se tím taky přitažlivější. Dočkáme se určitě i vulgárností, na to je u nás šalamounů dost. Je ale jednoduchá obrana: komentáře nesouvisející s tématem zprávy chvíli ponechat jako reklamu pro jejího autora a pak jednoduše smazat a třeba i přidat informativní komentář komu, byl jeho komentář smazán a proč.

Když jsem psal o pohledech  jak to vypadá zespoda, musím se zmínit ještě o dalším nižším stupni. Je to členská základna, zejména straničtí funkcionáři, nebo naši zastupitelé ve městech a obcích i další aktivisté (přínosné jsou třeba i fotky z různých akcí, které naše organizace organizují, nebo kterých se naši členové zúčastňují). Podle současného stavu v našich regionálních médiích to vypadá skoro tak, že v zastupitelstvech ani zastupitele nemáme nebo že se o nic nezajímají. Jejich dopisovatelská neaktivita v tomto směru jen prohlubuje předchozí nedostatky toho, co jsem výše popsal.  

Jak z toho ven, co s tím můžeme udělat – a kdo? Chtělo by to dojít k nějakému závěru – ale proč já? Na stranických orgánech, které jsou zvoleny k tomu, aby řídily podřízené stupně, nemá nikdo čas? Moje zběžná prohlídka internetu, jejíž výsledky jsem tady využil, trvala přibližně tři hodiny. Pamatuji se, že řídící práce není jen stanovovat úkoly nebo náměty, určovat směr a podobně. Patří k ní taky kontrola realizace, a když něco neklape, musí následovat hodnocení, upřesnění a taky případně pomoc. Dobrý úmysl a růžové brýle nestačí.

Přece jen mně něco na závěr napadlo. Založit webovou stránku dnes dokáže každý druhý středoškolák, profil na facebooku dokonce každý druhý žák posledních tříd základní školy. Tam potíže nevidím. Naopak největší potíže vidím v té dopisovatelské sféře – informovanost o naší práci, aktivitách, výsledcích. S tím nám ale z Prahy nepomůžou!

Autor: 
Stanislav Mundl, člen Výkonného výboru OV OKSČM Písek
Zdroj: 
Vlastní