Režim na Ukrajině ohrožuje i Českou republiku

19. 12. 2018

Komunistická strana Čech a Moravy měla v Poslanecké sněmovně dvě tiskové konference. Ta první byla unikátní, do Prahy totiž přijel po čase opět 1. tajemník ÚV KS Ukrajiny (KPU) Petro Symonenko, který vedle řady pracovních jednání v dolní komoře parlamentu byl 1. místopředsedou PS PČR Vojtěchem Filipem pozván právě i mezi české novináře, aby se vyslovil k současné napjaté situaci na Ukrajině.

Předseda ÚV KSČM Filip zahájil konferenci připomenutím, že když byli na Ukrajině za národní hrdiny prohlášeni nejrůznější banderovci, tak se to dotklo nejen Židů, Poláků, Rusů, ale také výrazně Čechů. »Ne nadarmo v bývalém Československu vznikly vesnice jako Nový Malín, tedy bývalý Český Malín na Volyni, který byl vypálen právě banderovci. Přeživší této hrůzné události, kterým je dnes 85, 90 let, se s tím opravdu nemohou smířit, takže bude dobře, když i jejich jménem tady zazní informace o situaci na Ukrajině od těch, kteří se staví proti nedávným fašistickým demonstracím v Kyjevě, banderovce vyzdvihujícím,« shrnul Filip.

»V rámci přátelských styků mezi oběma komunistickými stranami proběhla výměna názorů na současnou situaci na Ukrajině a na jevy, které nás vzájemně znepokojují, jevy, které ohrožují mírový a stabilní vývoj v celé Evropě. Po převratu z února 2014, který v Kyjevě proběhl za přímé účasti a financování USA, byl na Ukrajině nastolen oligarchicko-fašistický režim,« uvedl své vystoupení na tiskové konferenci Symonenko. Ujistil, že na Ukrajině se skutečně prostřednictvím vládních orgánů uplatňuje nacionalismus glorifikující fašismus. Prezidenta Petro Porošenka Symonenko opakovaně označil nejen za hlavu tohoto proudu, ale i za zkorumpovaného politika, tamní vládu pak za vládu organizovaného zločinu. Když k tomu připočtete předsedu parlamentu Andrije Parubije, který mimochodem v září t. r. označil za největšího reprezentanta přímé demokracie v dějinách Adolfa Hitlera, je jasné, jakým směrem se Západem opěvovaná Ukrajina vydala. »Dnes na Ukrajině veškerý život politický, ekonomický, ale už i duchovní, je řízen ze zahraničí, z USA… I proto ukrajinský režim vede válku proti vlastnímu obyvatelstvu na Donbase. Navzdory tomu, že mj. podle zjištění OSN více než 50 procent obyvatel Ukrajiny žije na hranici bídy a každý desátý člověk vyloženě hladoví. Zákony, které jsou dnes na Ukrajině přijímány, ale mají za cíl především posílit současný nacionálně-fašistický režim. Tomu napomáhá i překreslování dějin,« pokračoval Symonenko. Vedle toho všeho režim připravuje i provokace jako byla ta v Kerčském průlivu, v jejímž důsledku byl na Ukrajině vyhlášen výjimečný stav. A to se stalo jen proto, aby se zkorumpovaný prezident Porošenko udržel u moci. »Běžnými přitom na Ukrajině jsou obchod s drogami, nelegální obchod se zbraněmi, se ženami i dětmi. Vás pak ohrožuje i nebývalé množství migrantů z naší země! Spolu s předsedou ÚV KSČM jsme proto dospěli k názoru, že Ukrajina se stává rizikovou platformou, která může způsobit až 3. světovou válku,« uzavřel Symonenko, s nímž Haló noviny natočily samostatný rozhovor, který vám nabídneme po Novém roce.

Autor: 
Roman JANOUCH
Zdroj: 
Haló noviny